Am deschis un proces de partaj care din nefericire s-a suspendat pntru neindeplinirea procedurii de citare, paratii locuind in afara Romaniei.
Intrebare:
Cum pot sa-mi recuperez taxa de timbru (mare) platita la deschiderea procesului?
Multumesc
In cazul in care instanta a dispus suspendarea procesului, taxa de timbru nu se restituie.
Art. 45 din OUG 80/2013 prevede in mod expres cand se poate restitui taxa de timbru, respectiv:
Articolul 45
(1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parțial sau proporțional, la cererea petiționarului, în următoarele situații:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acțiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziții legale;
d) când acțiunea corect timbrată a fost anulată în condițiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunțat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
e) când, în procesul de divorț, părțile au renunțat la judecată ori s-au împăcat;
f) când contestația la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă;
g) în cazul în care instanța de judecată se declară necompetentă, trimițând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicțională, precum și în cazul respingerii cererii, ca nefiind de competența instanțelor române;
h) când probele au fost administrate de către avocați sau consilieri juridici;i) în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abține sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă;
j) în alte cauze expres prevăzute de lege.
Va sfatuiesc sa declarati recurs impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea procesului, dupa parerea mea aveti sanse de castig.