avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa timbru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa timbru

Am deschis un proces de partaj care din nefericire s-a suspendat pntru neindeplinirea procedurii de citare, paratii locuind in afara Romaniei.
Intrebare:
Cum pot sa-mi recuperez taxa de timbru (mare) platita la deschiderea procesului?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2020
mirceani, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirceani , utilizator 18:00, 21 Noiembrie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care instanta a dispus suspendarea procesului, taxa de timbru nu se restituie.

Art. 45 din OUG 80/2013 prevede in mod expres cand se poate restitui taxa de timbru, respectiv:

Articolul 45

(1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parțial sau proporțional, la cererea petiționarului, în următoarele situații:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acțiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziții legale;
d) când acțiunea corect timbrată a fost anulată în condițiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunțat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
e) când, în procesul de divorț, părțile au renunțat la judecată ori s-au împăcat;
f) când contestația la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă;
g) în cazul în care instanța de judecată se declară necompetentă, trimițând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicțională, precum și în cazul respingerii cererii, ca nefiind de competența instanțelor române;
h) când probele au fost administrate de către avocați sau consilieri juridici;i) în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abține sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă;
j) în alte cauze expres prevăzute de lege.

Va sfatuiesc sa declarati recurs impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea procesului, dupa parerea mea aveti sanse de castig.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Va multumesc. Care ar fi in opinnia dvs motivul pentru care as demara un recurs?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa judiciara fgeorgeta fgeorgeta Va rog sa-mi spuneti care este procedura recuperarii taxei judiciare de timbru care a fost taiata pe numele unui CAR in scopul punerii in execuare a unor ... (vezi toată discuția)
Pentru o suspendare provizorie mi s-a cerut o taxa de timbru de ... roznovatstefan roznovatstefan Pentru o suspendare provizorie mi sa cerut o taxa de timbru de 1000 ron si cautiune, din motiv ca vream sa nu aman procesul de suspendare nu am contestat ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa timbru partaj leona777 leona777 buna ziua, ma puteti ajuta cu un raspuns va rog. Am deschis proces de partaj impotriva fostului sot, ptr ca nu dorea sa vindem casa, am platit taxa timbru ... (vezi toată discuția)