Ma numesc Andronic Cosmin si va cer sfatul in privinta unei chestiuni ce tine de plata unei amenzi de circulatie din 2004.
O sa scriu direct la subiect, astfel ca in data de 23.12.2009 imi faceam planuri pentru Sfanta Sarbatoare de Craciun cand primesc de la Primaria Caransebes un plic in care se gaseau o somatie cu nr dosar de executare 6182 / 17.12.2009 si un titlu executoriu cu acelasi numar in care imi aduceau la cunostinta ca trebuie sa platesc suma de 50 de ron ce reprezinta o amenda de circulatie din 2004 !?
Acum sa-mi fie cu iertare, insa nu stiu sa fi luat o amenda in acel an si chiar daca am luat-o as fi platit-o cu siguranta. Necazul meu e ca nu gasesc nici dovada platii si nici un PV de la Politie care sa-mi demonstreze aceasta amenda.
Intrebararea mea este de ce Primaria Caransebes abia dupa 5 (cinci) ani imi aduce la cunostinta acest aspect ?
Oare aceasta amenda nu s-a prescris intre timp data fiind perioada aceasta de 5 ani ?
Legislatia referitoare la constatarea si sanctionarea faptelor de natura contraventionala opereaza cu doua tipuri de prescriptie.
In primul rand este vorba de prescrierea aplicarii sanctiunii contraventionale intr-un termen de sase luni. Cu alte cuvinte sanctiunea poate fi legal aplicata numai in intervalul de sase luni scurs de la constatarea contraventiei de catre un agent constatator competent.
In al doilea rand se face referire prescrierea executarii sanctiunii amenzii contraventionale intr-un termen de o luna. Adica din momentul intocmirii procesului verbal de contraventie agentul constatator are la dispozitie o luna pentru a comunica procesul verbal de constatare persoanei sanctionate.
Practic, dvs trebuie sa identificati pe baza documentelor primite (somatie si copie titlu executoriu) daca intr-adevar executarea va vizeaza pe dvs personal. (Nume, prenume, adresa, nr inmatriculare autoturism, s.a.m.d.).
Apoi ar trebui sa verificati aspectele referitoare la cele doua tipuri de prescriptie.
Daca din aceste verificari vor rezulta aspecte importante puteti depune o contestatie la executare, fie la executarea propriu zisa fie la titlul executoriu.
puteti depune contestatie la executare silita in ternen de 15 zile de la comunicare, conform art. 172-173 cod procedura fiscala, la instanta judecatoreasca competenta.
somatia pe care ati primit-o trebuia sa fie insotita de un titlu executoriu, iar in cazul dvs. titlul executoriu este chiar pv de contraventie si nu modelul aprobat prin ordin al ministrului.
cat despre prescriptia dreptului de a cere executare silita, acesta este de 5 ani si incepe cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care se naste acest drept.
prin aceasta somatie, inspectorii de la primarie au intrerupt practic termenul de prescriptie, care se implinea la 31.12.2009, prin indeplinirea unui act de executare silita, cf art 133 cod procedura fiscala.
daca erati inspirat si refuzati primirea corespondentei, atunci nu prea mai era nimic de facut din partea primariei pentru ca nu aveau timp sa comunice somatia prin publicitate, cf normelor legale si astfel amenda s-ar fi prescris.
Va multumesc pentru promptitudine, insa daca mi-ati da o adresa de e-mail as putea sa va trimit scanat ceea ce am primit de la Primaria Caransebes.
Va multumesc anticipat pentru intelegere.
Somatia pe care ati primit-o este insotita de un titlu executoriu?
Prescriptia dreptului de a cere executare silita este de 5 ani si incepe cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care se naste acest drept, adica de la 01.01.2010.
Prin aceasta somatie s-a intrerupt termenul de prescriptie, care se implinea la 31.12.2009.
Se mai poate depune contestatie la executare silita in ternen de 15 zile de la comunicare, conform art. 172-173 cod procedura fiscala, la instanta judecatoreasca competenta.
Succes!
Amenda
marian502
ce se intampla cu amenda unei persoane din 2008, iar aceasta a decedat in 2009.
amenda este data conform Lg.61/1991, art.2, pct.1, sanctionata de art.3, ... (vezi toată discuția)