avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident culpa comuna cu vatamare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident culpa comuna cu vatamare

Am fost implicat intr-un accident rutier cu vatamare, a fost culpa comuna el depasea coloană oprita la bariera, eu ieșeam de pe o strada laterala si faceam stanga in opusul barierei pe sensul meu de mers, el a intrat in depașire la coloană, mi-a fost rentinut permisul de atunci de la accident, am primit acasă ca dosarul a fost clasat, la cateva zile primesc acasă o foaie in care scrie ca imi suspenda dreptul de a conduce 90 de zile pe baza art. 196 alin.2 si 3 din codul penal, eu ce fac in situatia asta pot sa fac o contestație ceva in legatura cu permis?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020
Ovidiu25122001, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:08, 28 Noiembrie 2020
Suspendarea de 90 de zile nu e in baza codului penal, ci in baza codului rutier, art. 103.

Asa ca nu aveti ce contesta (nu vi s-a incheiat un PV de contraventie), mergeti si dati testul 13/15 sa va reduceti suspendarea, sunteti obligat:

Articolul 106^1
(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 90 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c), până la expirarea acesteia.
(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) și (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

Articolul 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune:
(la 01-09-2014, Partea introductivă a alin. (1) al art. 103 a fost modificată de lit. d) a pct. 35 al art. I din ORDONANȚA nr. 21 din 26 august 2014, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 635 din 29 august 2014, prin înlocuirea termenului "autovehicule" cu expresia "autovehicule și tractoare agricole sau forestiere". )
a) pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

Aveti 30 de zile doar, sa sustineti testul si sa-l promovati. Dupa aceea primiti inca 30 de zile suspendare.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in urma unui accident de neacordare de prioritate ... asasin 100 asasin 100 buna ziua, in urma unui accident de neacordare de prioritate cu vatamare din culpa,dupa ce am primit nup de la procuratura, la cit trebuie sa ma astept la ... (vezi toată discuția)
Testare obligatorie ptr. restituire permis reținut? seduardg@yahoo.co.uk seduardg@yahoo.co.uk Bună ziua, Vă rog să mă lămuriți referitor articolul din Regulamentul OUG 185/2002: Art. 219. (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de ... (vezi toată discuția)
Dacă sunt plecat în străinătate și nu pot preda permisul ... ionica.taslovan17@gmail.com ionica.taslovan17@gmail.com Dacă sunt plecat în străinătate și nu pot preda permisul de conducere, în urma unei hotărâri judecătorești definitive, pe ce perioadă mi se v-a ... (vezi toată discuția)