avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz de a completa adeverinta pt. somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz de a completa adeverinta pt. somaj

Buna ziua
Am urmatoarea problema. Firma la care lucrez m-a trimis in somaj. La depunerea dosarului am primit formularul de adeverinta care trebuia completata de firmele la care am lucrat in ultimii 24 de luni. Penultima firma la care am lucrat pana 01.08.2009 refuza sa completeze adeverinta si din cauza asta nu pot sa depun dosarul pt. a primi somajul.
Exista vreo lege care sa oblige pe firmele sa completeze adeverinta, sau unde pot sa pun o plangere impotriva firmei care refuza sa completeze adeverinta? Mentionez ca la firma respectiva am primit salariul lunar de fiecare data semnat pe stat de plata, figureaza si in cartea de munca, deci nu se pune problema ca nu a platit firma sumele reprezentand contributa la somaj.
Cel mai recent răspuns: teleptean , utilizator 12:21, 1 Martie 2010
Puteti depune:
1.Plingere la AJOFM( ca sa trimita organul lor de control sa ii amendeze), vezi legea 76/2002.
2.Plingere la ITM( ca sa trimita organul lor de control sa ii amendeze, vezi codul muncii).
3.Plingere in instanta( nerespectarea codului muncii si solicitarea de daune interese materiale si morale).
4.Plingere la procuratura( pentru abuz in serviciu si alte fapte).

Dar ar in spiritul Craciunului sa le mai dati un telefon, si sa le solicitati adeverinta!
Daca nu tine, povestiti-i managerului printr-o felicitare si de cele 4 posibilitati de mai sus!
dnlvc a scris:

Dar ar in spiritul Craciunului sa le mai dati un telefon, si sa le solicitati adeverinta!
Daca nu tine, povestiti-i managerului printr-o felicitare si de cele 4 posibilitati de mai sus!

Chiar acum o ora am sunat iarasi sa solicit completarea adeverintei, fara sa raspunde la telefon. In spiritul craciunului am trimis o scrisoare recomandata cu o cerere pt. completarea adeverintei, si cu un extras din Codul Muncii. Sper sa pot rezolva problema fara sa fiu nevoit sa fac plangerile de organele sus mentinute.
Multumnesc mult pt. raspuns.
Din legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
Multumesc foarte mult pt. raspuns.
Revin cu aceasta problema. Am trimis scrisoare recomandata cu o cerere si cu Adeverinta anexata, care sa reantors, deci firma a refuzat prmirea scrisorii recomandate trimisa de mine.
Am depasit termenu de 30 zile in care trebuia sa depun doasrul la AJOFM, deci nu o sa primesc somaj. Unde rebuie sa depun cerere impotriva firmei care a refuzat categoric de a completa Adeverinta?
A doua intrebare.
Exista sanse de a mai primii somaj, chiar daca am depasit termenul de 30 de ziule cu depunerea dosarului din cauza firmei care nu a completat Adeverinta?

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru somaj lenuivan lenuivan o societate refuza sa-i elibereze unui angajat de-al meu care tb sa-l dau in somaj adeverinta ptr somaj....ce poate sa faca??? eu pe firma mea nu mai am ... (vezi toată discuția)
Refuz lichidator ancutzic@ ancutzic@ Buna ziua! Imi cer scuze de deranj, dar as dori sa ma lamuriti intr-o problema, si anume: Am lucrat cu CIM/nedeterminata la o firma care este in procedura de ... (vezi toată discuția)
Somaj bogosianu bogosianu Buna dimineata! Angajatorul refuza sa-mi elibereze anexa 14.Unde trebuie sa ma adresez?Dosarul la somaj trebuie sa-l depun pana la data de 8-01-2010.I..T.M ... (vezi toată discuția)