avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna dimineata! Angajatorul refuza sa-mi elibereze anexa 14.Unde trebuie sa ma adresez?Dosarul la somaj trebuie sa-l depun pana la data de 8-01-2010.I..T.M imi da raspunsul dupa 30 de zile.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:11, 21 Decembrie 2009
Normele de aplicare ale legii 76/2002
Art. 18. - (1) În vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu înmânarea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul prevăzută la art. 14, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj contribuţia individuală prevăzută la art. 27 din lege şi au plătit contribuţia datorată de angajator prevăzută la art. 26 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26, precum şi, după caz, următoarele:

Codul muncii
34. - (1) Fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa un registru general de evidenţă a salariaţilor.
(5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.

Faceti o cerere in care treceti articolele de mai sus, iar la sfarsit scrieti ca va cunoasteti drepturile si daca nu va elibereaza adeverinta solicitata veti proceda in consecinta.
Puteti spune si ca ati contactat deja un avocat si daca nu va elibereaza adeverinta va veti adresa instantei.
Daca este ultimul angajator acesta este obligat ca in termen de 30 zile sa va elibereze toate actele necesare pentru somaj potrivit legii 76/2002( carnet de munca , decizie incetare , adeverinta somaj ).in cazul in care refuza sa va elibereze aceasta adeverinta faceti o sesizare scrisa catre A.J.O.F.M .
Daca angajatorul se dovedeste de rea credinta puteti :
-sa -l reclamati la itm si ajofm;
-sa-l actionati in instanta( dar depinde cam ce termen ati putea primi pentru prima infatisare!)
-sa ii faceti plingere penala!
Mai bine incercati o reconciliere cu dinsul!
Craciun fericit si sa auzim de bine!
Va multumesc! Sarbatori Fericite!
1. In completarea celor spuse de colegii mei, va redau din Legea 76/2002:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. Puteti face sesizare la ITM si AJOFM care sunt obligati sa va ajute, in temeiul celor aratate mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare perioada expediere doc pt somaj bydyk bydyk Buna ziua, Am o problema cu angajatorul care a intarziat sa`mi trimita cartea de munca si adeverinta in care sa se stipuleze perioada de lucru pentru am ... (vezi toată discuția)
Acte pentru somaj georgiana_toderascu georgiana_toderascu De curand am ramas fara un loc de munca,am drept la somaj.Printre actele necesare pentru dosar se numara si adeverinta de vechime sau carte de munca.La ... (vezi toată discuția)
Refuzul eliberarii adeverintei cu baza de calcul victor_dorel victor_dorel in ce conditii angajatorul poate refuza eliberarea anexei 14 pt somaj ?????? (vezi toată discuția)