avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectare perioada expediere Doc pt somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectare perioada expediere Doc pt somaj

Buna ziua,
Am o problema cu angajatorul care a intarziat sa`mi trimita cartea de munca si adeverinta in care sa se stipuleze perioada de lucru pentru am beneficia de indemnizatia de somaj.
Am vorbit telefonic cu responsabilul de resurse umane, care mi`a comfirmat faptul ca imi va trimite documentatia necesara.Dar acest lucru nu s`a mai intamplat.Am incercat sa iau legatura cu departamentul de resurse umane dar in zadar, nimeni nu raspundea,iar in cel mai fericit caz ma pasau de la o pers la alta.
Astazi s-au implinit 34 de zile de cand mi-am incheiat contractul de munca...mai pot rezolva ceva sau totul a fost in zadar? P.S. mentionez faptul ca mi s-a incheiat contractul prin expirarea perioadei contractuale.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 13:09, 12 August 2010
aveati posibilitatea sa sesizati i.t.m. ... nici acum nu e tarziu dar deja ati pierdut o perioada...
Depuneti o sesizare la ITM si/sau introduceti o actiune in instanta impotriva angajatorului .. de asemenea, puteti solicita despagubiri pentru neeliberarea sau eliberarea cu întarziere a carnetului de munca. Aceste despagubiri isi au izvorul in raportul de munca, iar intarzierea predarii carnetului de munca, daca aceasta produce pagube titularului carnetului de munca, poate antrena raspunderea patrimoniala a angajatorului.
1. Din Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. De asemenea art. 18 alin. (1) din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, dispune ca in vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si au platit contributia datorata de angajator.
Neeliberarea de catre angajator a adeverintei de mai sus constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din Legea nr. 76/2002 si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din aceeasi lege - de la 3.000 lei la 5.000 lei - de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii si sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.

3. Asadar adresati-va AJOFM sa-si intre intre in atributiile date de lege, sasanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va elibereze adeverinta.
4. Si asa ati intarziat si veti primi indemnizatia de somaj de la data depunerii actelor la Somaj.
Eu propun sa faceti o adresa firmei (sa aveti o copie si dumneavoastra) sa spuneti ca daca in ziua urmatoare la ora x cand veti merge iar la firma, nu va inmaneaza toate actele necesare, ii veti actiona in instanta. La adresa sa anexati si o copie a ceea ce v-a scris tudorvaleriu. Sunt sigura ca se va urgenta treaba.
Bafa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa elibereze o adeverinta danutucu danutucu Buna. Am citit pe site-ul dumneavoastra raspunsurile date celorlalti utiliztori si in speranta ca nu ma repet va adresez urmatoarea intrebare: sotia mea a fost ... (vezi toată discuția)
Obligativitate emitere adeverinta jer jer Buna ziua! Pt. a ma putea inscrie la ANOFM pt. a cere ajutorul de somaj am nevoie din partea fostului angajator de o adeverinta din care sa rezulte datele ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta cotizare somaj bocioroagaciprian bocioroagaciprian ce pot face daca angajatorul refuza sa-mi elibereze adeverinta de cotizare somaj (vezi toată discuția)