avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul refuza sa elibereze o adeverinta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul refuza sa elibereze o adeverinta

Buna. Am citit pe site-ul dumneavoastra raspunsurile date celorlalti utiliztori si in speranta ca nu ma repet va adresez urmatoarea intrebare: sotia mea a fost angajata in Bistrita la o firma cu sediul in MURES. Si-a dat demisia iar dupa 4 lunj s-a reangajat la o alta firma. Acum ,dupa alte 4 luni firma actuala vrea sa o dea in somaj doar ca are nevoie de adeverinta de la vechea firma, iar aceasta refuza sa o completeze. O colega de la vechea firma este in aceasta situatie de 7 luni si inca nu s-a rezolvat nimic. Va rog sa imi spuneti ce putem face in acest scop , mai ales ca in ianuarie anul viitor trebuie sa nasca si s-ar putea sa avem nevoie de o alta adeverinta de la aceeasi firma pt concediu de maternitate. Este nevoie sa mergem la ITM MURES sau se poate rezolva in alt mod de aici din Bistrita? La cine sa apelam? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:56, 12 August 2010
Mergeti si solicitati aceasta adeverinta de la Casa Judeteana de Pensii , pentru ca acolo se tin evidentele contributiilor necesare obtinerii indemnizatie CIC.
1. Din legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. De asemenea art. 18 alin. (1) din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, dispune ca in vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si au platit contributia datorata de angajator.
Neeliberarea de catre angajator a adeverintei de mai sus constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din Legea nr. 76/2002 si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din aceeasi lege - de la 3.000 lei la 5.000 lei - de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii si sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.

3. Asadar luati legatura cu AJOFM si sa aplice legea, sa sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va dea adeverinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz intocmire adeverinta somaj de catre angajator prest prest Buna ziua. Daca un angajator refuza sa elibereze o adeverinta pt.somaj unui fost angajat,ce este de facut? Dosarul de somaj trebuie depus si nu are lunile ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Obligativitate emitere adeverinta jer jer Buna ziua! Pt. a ma putea inscrie la ANOFM pt. a cere ajutorul de somaj am nevoie din partea fostului angajator de o adeverinta din care sa rezulte datele ... (vezi toată discuția)