avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuzul eliberarii adeverintei cu baza de calcul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuzul eliberarii adeverintei cu baza de calcul

in ce conditii angajatorul poate refuza eliberarea anexei 14 pt somaj ??????
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:14, 25 Februarie 2011
În vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu înmânarea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul

Modelul adeverinţei, prevăzut în anexa nr. 26 la Normele de aplicare a Lg 76/2002

Drept urmare, angajatorul nu are nici un motiv de refuz, din contra are o obligatie legala
1. Art. 18 alin. (1) din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, dispune ca in vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj si au platit contributia datorata de angajator.
2. Neeliberarea de catre angajator a adeverintei de mai sus constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din Legea nr. 76/2002 si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din aceeasi lege - de la 3.000 lei la 5.000 lei - de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii si sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.
3. Asadar angajatorul nu poate refuza eliberarea adeverintei.
4. Daca totusi refuza adresati-va AJOFM sa ia masurile de sanctionare prevazute de lege.
ce se intampla daca angajatorul nu a platit contributiile decat pe 2 luni din cele 6 lucrate de salariat, din motive de lipsa de bani? ii elibereaza adeverinta numai pentru acele 2 luni?
1. Adeverinta de vechime in munca se elibereaza pentru toata perioada lucrata.
2. Daca este vorba de adeverinta pentru somaj se procedeaza la fel dar la lit.B2 se completeaza cu perioada pentru care nu s-a retinut si virat contributia pentru somaj.
3. Este posibil ca angajatorul sa intre sub incidenta art.34(2) din Legea 76/2002:
Art.34...
(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plãtit contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se aflã în procedurã de executare silitã, reorganizare judiciarã, faliment, închidere operaţionalã, dizolvare, lichidare, administrare specialã sau nu şi-a achitat contribuţiile datoritã unor situaţii de forţã majorã.
Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare adeverinta cotizare somaj bocioroagaciprian bocioroagaciprian ce pot face daca angajatorul refuza sa-mi elibereze adeverinta de cotizare somaj (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta pentru somaj remi mihai remi mihai Buna ziua, pentru a intra in somaj trebuie de la fostul angajator o adevarinta privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj pe care el nu ... (vezi toată discuția)
Acte pentru somaj georgiana_toderascu georgiana_toderascu De curand am ramas fara un loc de munca,am drept la somaj.Printre actele necesare pentru dosar se numara si adeverinta de vechime sau carte de munca.La ... (vezi toată discuția)