Buna seara. Numele meu este Adina si am 29 de ani. Am si eu o intrebare si multumesc anticipat celor care imi vor raspunde. Inainte prezint o situatie de fapt.
1. Parintii mei au contractat un credit de NEVOI PERSONALE la o banca al carei nume nu il dau pentru a nu se considera ca fac reclama mascata ( incepe cu R ).
2. Creditul este pe numele mamei dar tatal meu este cotitular ( sau codebitor cum mi-a mai spus cineva )
3. Banii pe care i-au luat mi i-au incredintat mie FARA NICIUN ACT DOVEDITOR (donatie, alt act legal presupunand notariat etc.).
4. Cu acesti bani am achizitionat IN NUME PROPRIU (deci bun personal ) un autoturism si un apartament.
Parintii mei vor sa divorteze iar tatal meu ma ameninta ca va introduce la partaj si valoarea acestor bunuri.
Acum intrebarea: este legal sa procedeze in acest fel tinand seama de urmatoarele lucruri: creditul este facut pentru NEVOI PERSONALE si nu pentru bunuri mobiliare sau imobiliare; bunurile cumparate din acest credit sunt IN NUME PERSONAL ( se pot considera bunuri comune dobandite de soti in timpul casatoriei atata timp cat de buna voie au incredintat copilului major acesti bani ??? ) ?
Am mai primit doua raspunsuri din partea unor persoane dar sunt contradictorii: cineva imi spune ca atata timp cat o persoana cedeaza un bun sau o suma de bani altei persoane fara pretentii (si fara acte legale doveditoare: notariat, chitante etc.) pentru acea suma sau bun se considera ca renunta la dreptul de a avea pretentii ulterioare asupra acestora; altcineva imi zice ca desi persoana careia i se incredinteaza banii este majora, chiar daca nu sunt acte doveditoare ( notariat, donatie) se considera ca bunul cumparat de persoana respectiva este bun comun al sotilor ( desi aici apare un nonsens: cum sa fi proprietar pe o proprietate personala a altcuiva?)
Buna seara .Parerea mea este ca parintii dvs. nu pot cere introducerea bunurilor dvs. personale la partaj. Nu exista nicio dovada a faptului ca ei v-au oferit suma necesara achizitionarii bunurilor, si oricum, la partaj intra doar bunurile aflate in coproprietatea devalmasa ( comunitatea matrimoniala de bunuri).a sotilor .
Indiferent ce amentinta tatal, bunurile sunt ale tale proprii.
Natura juridica a sumei de bani primite de la parinti nu priveste neaparat partajul bunurilor parintilor.
Creditul este al parintilor, nu al tau. La partaj se va tine cont de acel credit, pentru ca este o datorie comuna - tu esti copilul lor si ei au ales sa utilizeze creditul pentru a-ti face tie un dar - dar manual dupa doctrina juridica. Ti-au dat banii cadou si tu ai cumparat niste bunuri cu ei, pentru tine, nu pentru parinti. Daca intentia voastra ar fi fost ca tu sa cumperi niste bunuri pentru ei, dar pe numele tau, ne-am fi aflat in fata unei simulatii prin interpunere de persoane - dar nu este cazul, din ceea ce spui.
Oricum, simulatia ar fi trebuit dovedita de cel care o invoca in opozitie cu tine, care o contesti...
In cadrul partajului, tot ce trebuie dovedit de catre mama ta este ca imprumutul a fost pentru nevoile comune ale casatoriei, si nu pentru uzul ei personal - daca va fi nevoie vei depune marturie in acest sens pentru a confirma ca banii i-ai primit tu cadou de la ambii parinti....nu ti-i mai poate cere nimeni inapoi acum, si bunurile cumparate sunt si vor fi ale tale, indiferent de divortul lor.
Utilizarea banilor conteaza doar sub raportul partajului patrimoniului sotilor - din care in prezent face parte si datoria comuna catre banca R.
Buna ziua !
Colega v- a raspuns foarte corect. Doresc sa mai adaug referitor la bunul dobandit din acei bani, ca atat timp cat ei v- au fost dati fara nici un act si bunul (atoturismul ) este pe numele dumneavoastra, nu aveti probleme cu introducerea lui in masa partajabila.
Cu stima !
Bunurile achizitionate (apartamentul si masina) sunt bunurile dvs si nu vor face parte din masa partajabila in eventualitatea unui divort al parintilor. Proprietar sunteti dvs si nu parintii, chiar daca banii provin de la parinti. Asadar, stati linistita.
Daca parintii divorteaza, in masa partajabila se vor include pe langa bunurile comune ale sotilor si creditul contractat, adica atat activul cat si pasivul.
Partaj
gratiela26
Sunt casatorita de 6 ani ,nu am proprietati (casa , teren...nimic pe numele meu ).Am un imprumut pe care l-am facut in timpul casatoriei in urma caruia eu am ... (vezi toată discuția)