avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii - contract de muncă. În februarie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii - contract de muncă. În februarie 2019 am fost angajat la o instituţie bugetară ...

În februarie 2019 am fost angajat la o instituţie bugetară cu CIM pe durată determinată, fără concurs, prin decizia asumată exclusiv de angajator. În mai 2019, prin act adiţional la CIM, s-a modificat, prin voinţa părţilor, durata contractului din determinată, în nedeterminată. Modificare legală înregistrată în REVISAL şi în baza de date a ITM. În octombrie 2020, în urma unui control efectuat de Corpul de control al ministerului de care aparţinem, ministerul a dispus trecerea de la CIM pe perioadă nedeterminată la CIM pe perioadă determinată, până când, ordonanţele viitoare ale ministerului vor permite scoaterea la concurs a posturilor, blocate din cauza pandemiei. Este legală această decizie de trecere de la CIM pe durată nedeterminată la CIM pe durată determinată? Dacă nu este legală, pot fi obligat să accept o astfel de modificare?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca este in sarcina corpului de control sa decida asa ceva ... cel mult pot trasa ca masura intrarea in legalitate a acelui c.i.m.

Orice decizie poate fi atacata in instanta ...
În baza unei simple note de serviciu, înaintată de minister, în baza raportului corpului corpului de control, în care, fără să se menţioneze vreo bază legală, ministerul solicită modificarea duratei contractului din nedeterminată în determinată. Angajatorul mi-a solicitat să înaintez eu o cerere prin care să cer anularea CIM pe perioadă nedeterminată ca fiind nelegal şi să solicit încheierea unui CIM pe perioadă determinată, până la deblocarea concursurilor, când mă pot înscrie la concurs. Nu mi s-a adus la cunoştinţă în scris nici despre motivul legal pentru care CIM pe durată nedeterminată nu este legal şi nici nu mi s-a înmânat oficial nota ministerului cu argumente legale. Consider că este un abuz şi am refuzat să înaintez o astfel de cerere. Art. 30, alin. 1, Codul muncii, spune că "Incadrarea salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz." În cazul în care angajatorul a angajat o persoană fără concurs, din motive obiective, acest fapt poate constitui motiv de anulare a CIM?
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care a fost motivul pentru care initial ati avut contract pe perioada determinata?
De ce, cateva luni mai tarziu, contractul a fost modificat in perioada nedeterminata?
Nu cumva a fost de fapt o manevra folosita pentru a evita angajarea unei persoane pe postul respectiv in baza unui concurs?

Nu vad de ce v-ar deranja sa treceti inapoi la "perioada determinata", asta ba asigura job-ul pana cand se va organiza concursul de angajare, moment in care nu va impiedica nimic sa participati la concurs, si sa obtineti in mod legal permanentizarea pe postul respectiv.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e legal, cum nu a fost legal nici sa va angajeze fara concurs! Evident ca e motiv de anulare al CIM. Asa ca eu as accepta aceasta modificare pentru ca alternativa cam asta ar fi, sa ramaneti fara loc de munca.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recomand utilizatorilor care se aventurează să răspundă pe acest forum să nu confunde avocatnet cu facebook. Şi de asemenea, le recomand să se abţină de a da soluţii înainte de a fi citit legislaţia. Am fost angajat cu CIM pe durată determinată, la solicitarea expresă a ministerului, deoarece prin ordonanţa 90 din 2017 erau blocate angajările la bugetari, iar instituţia nu avea de un an specialist pe pregătirea mea. Trecerea la CIM pe perioadă nedeterminată s-a făcut cu acordul părţilor, conform art. 41, alin 2 şi 3, Codul muncii, aspecte verificate şi acceptate de ITM. CIM iniţial pe perioadă determinată a expirat, deci nu mai poate fi invocat. Trecerea de la durata nedeterminata, la durata determinata, prin solicitarea mea scrisă, mă aduce în situaţia, ca în secunda doi după ce semnez cererea de solicitare reziliere CIM, de a nu putea fi angajat, deoarece, în această perioadă, angajările sunt interzise. Deci, promisiunea angajatorului de a-mi întocmi CIM pe durată determinată constituie o altă ilegalitate. Cu alte cuvinte, se corectează o ilegalitate cu altă ilegalitate. "Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege" spune alin. 3 din art. 57, Codul muncii, adică susţinerea unui examen/concurs, când legea o va permite. Dacă această manevră propusă de angajator ar fi fost legală, nu ar fi rupt foile din Registrul de intrări ieşiri unde a înregistrat toate documentele necesare trecerii la noul CIM pe perioadă determinată, ulterior rescriind foile fără acele documente. În situaţia mea mai sunt trei angajaţi. Aceeaşi ilegalitate fără noimă urma să fie aplicată şi altor 2 angajaţi cu CIM pe durată determinată.

Alte discuții în legătură

Cim pe perioada determinata ContSters70537 ContSters70537 Buna, Stiti cumva daca in cazul unei institutii publice un CIM incheiat pe perioada determinata poate fi modificat prin act aditional intr-un CIM pe perioada ... (vezi toată discuția)
Nelamurire... Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Sa presupunem ca o firma angajeaza fara concurs pe post de muncitor necalificat o persoana cu CIM pe perioada determinata, apoi mai incheie inca 2 ... (vezi toată discuția)
Cim pe nedeterminata, obligatorie prin concurs? creis creis Poate fi o persoana angajata in baza OUG 21/2007, pe perioada determinata, sa fie trecuta pe perioada nedeterminata fara concurs, daca exista urmatoarele ... (vezi toată discuția)