avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediu medical

Bună ziua, am o întrebare cu privire la CCc. Am fost în Ccc dar in ultima lună care ar fii trebuit să fie luna tatălui am rămas tot eu, dar in concediu fara plata. Ulterior inceperii serviciului am fost nevoita sa rămân in CM 10 zile. Acum pentru plata CM am făcut solicitare la Agenția de plati de care aparțin pentru eliberarea unei adeverințe de venit pentru ultimele 6 luni. Cei de la serviciu îmi spun că este posibil sa nu îmi plătească CM deoarece nu am ultimele 6 luni complete și am 1 luna de concediu fără plată. Este adevărat? Nu îmi poate fii plătit CM? Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2020
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: andra-celia , utilizator 14:20, 15 Decembrie 2020
Buna ziua,
Nu are cum sa nu va platesca acel CM.
Art. 7 din OUG 158/2005
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Dupa cum vedeti si dvs. nu scrie nicaieri ca cele 6 luni trebuie sa fie consecutive, scrie doar ca trebuie sa fie minim 6 din ultimele 12...

Le puteti arata acest articol daca nu inteleg ca trebuie platit CM.
Cei de la serviciu va induc in eroare ... trebuie sa va plateasca concediul medical ...

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Vă mulțumesc din suflet pentru ajutor. Așa știam și eu, dar am vrut să mă asigur. Sărbători fericite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului de prenatal Livii1209 Livii1209 Buna dimineața. Din data de 13 octombrie pana pe 06.01.2020 am fost in concediu medical fiind însărcinată cu diagnosticul iminenta de avort. In luna ... (vezi toată discuția)
Buna ziua daca am depus luna trecuta concediul medical de lauza ... Rudy91 Rudy91 Buna ziua daca am depus luna trecuta concediul medical de lauza cat fimp are angajatorul la dispozitie sa mil plateasca sau care ar fi data de plata a ... (vezi toată discuția)
Bună seara. soțul meu lucrează la patron . in luna decembrie ... carmenmanuela carmenmanuela Bună seara. Soțul meu lucrează la patron . In luna decembrie a anului trecut am contactat virusul sardcov 2. Pentru că la distanța de 8 luni nu a fost ... (vezi toată discuția)