avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescriere datorii stat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescriere datorii stat

Stiti cumva daca dupa o anumita perioada de timp sau dupa cat timp se prescriu datoriile catre Trezorerie si in ce conditii?
O baza juridica in care se specifica acest lucru?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 09:30, 29 Decembrie 2009
Buna ziua !
Termenul general de prescriptie este de 3 ani, insa in materie fiscala acest termen de prescriptie este de 5 ani, cu exceptia cazurilor de infractiuni fiscale, de exemplu evaziunea fiscala, cand termenul este de 10 ani.
Pe de alta parte, acest termen poate fi suspendat (cand in calculul termenului nu se include o perioada de timp) sau poate fi intrerupt, cand se considera ca termenul incepe sa curga din nou, fara sa se ia in considerare perioada deja implinita din respectivul termen.
Reglementarile referitoare la prescriptia fiscala sunt prevazute in Codul de Procedura Fiscala. Acest act normativ reglementeaza doua capitole distincte, respectiv prescriptia dreptului de a stabili obligatii fiscale si prescriptia dreptului de a cere executarea silita si a dreptului de a cere compensarea sau restituirea.

Termenul de prescriptie începe sa curga în mod diferentiat, în functie de dreptul afectat de prescriptie. Astfel, în cazul dreptului de a stabili obligatii fiscale, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta fiscala (când s-a format baza de impunere care o genereaza). Deci, daca organul fiscal nu a stabilit obligatiile fiscale ale contribuabilului in acest interval de timp, prin emiterea unei decizii de impunere, nu va mai putea actiona in continuare pentru recuperarea datoriei.
Daca organul fiscal constata împlinirea termenului de prescriptie a dreptului de stabilire a obligatiei fiscale, va proceda la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanta fiscala, respectiv decizia de impunere.
Codul de Procedura Fiscala prevede cazurile de suspendare si de intrerupere a cursului prescriptiei in cazul dreptului de a cere executarea silita. Legea enumera cazurile in care acest termen se suspenda. De exemplu, perioada in care debitorul îsi sustrage veniturile si bunurile de la executarea silita nu intra in calculul termenului de prescriptie. La fel si perioada in care s-au acordat inlesniri contribuabilului sau in cazurile si în conditiile în care suspendarea executarii este prevazuta de lege ori a fost dispusa de instanta judecatoreasca sau de alt organ .
Legea prevede si cazurile in care prescriptia se intrerupe, ceea ce inseamna ca, de la momentul intreruperii, incepe sa curga un nou termen de prescriptie integral. O asemenea intrerupere are loc, de exemplu, pe data îndeplinirii de catre debitor, înainte de începerea executarii silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plata a obligatiei fiscale sau a recunoasterii în orice alt mod a datoriei. Deci, daca datornicul a platit la un moment dat o mica parte din datorie, termenul de prescriptie incepe sa curga de la inceput, din momentul acelei plati. De asemenea, termenul se intrerupe pe data îndeplinirii, în cursul executarii silite, a oricarui act de executare silita din partea organului fiscal. Aceasta inseamna orice somatie, notificare de plata etc.

Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea impozitului datorat primariei soranya soranya In citi ani se presctiu sumele neachitate, datorate, ca impozit pe cladiri si teren?Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Prescriere datorie anaf herminast herminast Ce este de facut cu o datorie la organul fiscal, ramasita de impozit pe venit sau ceva de genul, care se regasesc in contul unui contribuabil, pentru care nu a ... (vezi toată discuția)
Probleme cu casa nationala de asigurari de sanatate meteorarlg meteorarlg Bun gasit. In data de 19 decembrie, sora mea a fost notificata ca are de plata suma de 733 ron, reprezentand contributie restanta si majorara [b]pe anul ... (vezi toată discuția)