avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenda penala, inchisoare cu suspendare sau sanctiune ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenda penala, inchisoare cu suspendare sau sanctiune administrativa?

Amenda penala, inchisoare cu suspendare sau sanctiune administrativa?

Din experienta dvs, pentru o infractiune care:
- se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă;
- savarsita din culpa (pentru care limitele speciale ale pedepselor se reduc la jumătate)
- savarsita de cineva fara antecedente penale sau alte sanctiuni administrative;
- avand un pericol social redus, practic neexistand vreun prejudiciu;
- nu a produs urmari de niciun fel;

Ce sanctiune se aplica de obicei?

Ar mai fi de mentionat ca pana la inceperea urmaririi penale faptuitorul a incercat sa remedieze actiunea comisa efectuand in acest sens toate demersurile legale necesare.
Cel mai recent răspuns: Duca Oana , Avocat 17:40, 22 Decembrie 2020
Buna seara!
1. "- savarsita din culpa (pentru care limitele speciale ale pedepselor se reduc la jumătate)" - aceasta afirmație nu este adevarata.
2. Având în vedere limitele de pedeapsa destul de reduse, dar și o eventuala reducere a acestora ca urmare a recunoasterii săvârșirii faptei (1/3 în cazul închisorii, 1/4 în cazul amenzii), este posibila individualizarea pedepsei sub forma unei instituții dintre cele mai blânde, respectiv renunțarea la urmărire penala, renunțarea la aplicarea pedepsei în cazul în care se emite rechizitoriu, amânarea aplicării pedepsei (pedeapsa putând fi ori amenda, ori inchisoare).
Instituția suspendării sub supraveghere a pedepsei e un pic cam mult pt. aceste limite de pedeapsa.

Buna seara si multumesc pentru raspunsul rapid.

De ce spuneti ca afirmatia mentionata la punctul 1 nu este adevarata?

Va atasez mai jos textul de lege:

(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au fost săvârșite din culpă, limitele speciale ale pedepselor se reduc la jumătate.
Depinde de multe lucruri.
Daca s-ar stabili asa pur si simplu s-ar introduce judecarea de catre calculatoare si ar fi eliminati judecatorii care sunt oameni deoarece ar fi inutili.
Aveti perfecta dreptate, eram doar curioasa de practicile uzuale in astfel de situatii, din experienta dvs. practica.
A insemna sa va scriu vreo 3000 de pagini si sa le cititi ca sa acopar variantele posibile.

Alte discuții în legătură

Trafic de droguri nasotescu nasotescu buna ziua alex este numele meu, am si eu o intrebare f serioasa si astept un rasp cat mai curand daca se poate. Aam ajuns la politia dccot pentru ca mi sa ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - uciderea din culpa zahariadan zahariadan unde as putea gasi noile articole din noul cod penal cu privire la uciderea din culpa (vezi toată discuția)
Cod penal claudiadiana claudiadiana sotul meu este condamnat la 3 ani inchisoare pentru ucidere din culpa (accident rutier). este arestat de 5 luni. as dori sa stiu daca in urma intrarii in ... (vezi toată discuția)