avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cod penal

sotul meu este condamnat la 3 ani inchisoare pentru ucidere din culpa (accident rutier). este arestat de 5 luni. as dori sa stiu daca in urma intrarii in vigoare a noului cod penal ar putea iesi din inchisoare? caut un raspuns mai amanuntit din partea unei persoane care cunoaste acest aspect.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 19:02, 29 August 2011
Daca pentru fapta pentru care a fost condamnat definitiv noul cod penal modifica minimul si maximul pedepsei in sensul reducerii acestor limite,da ,ar putea fi eliberat mai devreme.
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
andymaurul, utilizator
Sa presupunem prin absurd ca noul cod penal ar prevedea o pedeapsa de maxim 3 ani pentru infractiunea de ucidere din culpa, si in acest caz sotul dumneavoatra nu va fi eliberat.
Un alt caz, in care ar putea fi eliberat ar fi cel prevazut de legea nr. 546 din 14 octombrie 2002 privind gratierea si procedura acordarii gratierii
Ori cazul prevazut de legea 543/2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni.
In fine in momentul de fata nu exista vreo informatie ca infractiunea de ucidere din culpa ar prevede in noul cod penal o pedeapsa de maxim 2-3 ani incchisoare.
Concluzia este ca si in momentul de fata se mai pot formula inca cereri.
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
ContSters213050, utilizator
Codul penal, in vigoare:
Art. 178 Uciderea din culpa

(1) Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(3) Cand uciderea din culpa a unei persoane este savarsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani.

(4) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta savarsita din culpa, de orice alta persoana in exercitiul profesiei sau meseriei si care se afla in stare de ebrietate.

(5) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevazute in alineatele precedente se poate adauga un spor pana la 3 ani.

Noul cod penal:
Art. 190 Uciderea din culpa
(1) Uciderea din culpa a unei persoane se pedepsete cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culap ca urmare a nerespectarii dispoziiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumite activiti, se pedepsete cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Cnd incalcarea dispoziiilor legale ori a masurilor de prevedere constituie prin ea insai o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infraciuni.

(3) Daca prin fapta svarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alineatele precedente se majoreaza cu jumtate

Dupa cum puteti vedea, numai la alin 3, Noul cod penal, sunt unele modificari cu privire la pedeapsa, dar nimic deosebit. La o pedeapsa de 3 ani nu vad cum ar putea iesi mai devreme deoarece 3 ani nu depaseste nicio limita de pedeapsa in Noul cod penal.
Spuneti-ne totusi la ce alineat a fost incadrata fapta si dati mai multe detalii cu privire la accident


Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
ContSters178374, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal - uciderea din culpa zahariadan zahariadan unde as putea gasi noile articole din noul cod penal cu privire la uciderea din culpa (vezi toată discuția)
Ucidere din culpa - pedepse Boia Luminita Boia Luminita Ce pedepse prevede legea pentru omor prin imprudenta? (vezi toată discuția)
Art.178 alin 2 si 3 cp nelu1976 nelu1976 buna ziua!la ce se refera aceste 2 alineate ?(speta este pt un omor din culpa )multumesc! (vezi toată discuția)