avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.178 alin 2 si 3 cp
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.178 alin 2 si 3 cp

buna ziua!la ce se refera aceste 2 alineate ?(speta este pt un omor din culpa )multumesc!
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:23, 28 Martie 2012
Art. 178 - Cod penal

Uciderea din culpă

1. Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

2. Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activităţi, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

3.Când uciderea din culpă a unei persoane este săvârşită de un conducător de vehicul cu tracţiune mecanică, având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală sau care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

4.Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta săvârşită din culpă, de orice altă persoană în exerciţiul profesiei sau meseriei şi care se află în stare de ebrietate.

5.Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevăzute în alineatele precedente se poate adăuga un spor până la 3 ani.

Alin. 2 se refera la uciderea din culpa care se datoreaza nerespectarii unor dispozitii legale sau a unor masuri de prevedere, in exercitarea unei functii sau meserii( de pilda, intr-un accident, cand faptuitorul nu a respectat regulile de circulatie si acest lucru a condus la accidentarea mortala a unei persoane, ori la locul de munca, o persoana nu a respectat normele de protectie a muncii si acest lucru a avut ca urmare accidentarea mortala a unui alt muncitor, etc.
Iar alin. 3 se refera la acelasi lucru, adica uciderea din culpa , dar la care a contribuit si starea de ebrietate a faptuitorului. Pentru aceste 2 cazuri pedeapsa este majorata .
de ce a fost incadrat la alin3 daca el a avut alcoolemie 0(zero)?este posibil ca el sa imi fi ascuns acest lucru sau se ia in considerare ca nu a baut si este incadrat la alin 3.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
nelu1976, utilizator
in proportie de 99% daca si pentru aliniatul 3 este cercetat inseamna ca a fost sub influenta bauturilor alcoolice.
e normal sa nu vrea sa recunoasca acest lucru.
macar sa ii fie retinut doar art 178 alin 2 si 3 si sa nu i se retina cum fac unele instante si din o.g. 195/2002 pentru ca in eventualitatea unei condamnari cu executare , in loc sa execute 1/2 din pedeapsa pana la liberarea conditionata va executa 2/3 deoarece fapta prevazuta la o.g. 195 este considerata fapta cu intentie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedepse GeorgianaI06 GeorgianaI06 Se poate da pedeapsa cu inchisoare cu executare in cazul infractiunilor comise in cadrul unui accident de circulatie in urma caruia au murit 3 persoane? (vezi toată discuția)
Accident florin882012 florin882012 buna ziua, daca pasagerul sa oferit sa mearga cu mine si pe parcursul drumului s-a intamplat un accident , pasagerul a ajuns la spital si a degedat dupa 30 ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - uciderea din culpa zahariadan zahariadan unde as putea gasi noile articole din noul cod penal cu privire la uciderea din culpa (vezi toată discuția)