avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, rog raspuns: ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, rog raspuns: ...

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:
Am lucrat timp de 31 de ani, penultimul loc de munca 12 ani si 8 luni, dupa care am fost disponibilizata, in august 2020. Am depus in septembrie 2020 actele de somaj si am beneficiat de indemnizatie de somaj in perioada 23.09-26.10.2020. In 26.10.2020 m-am angajat, cu contract individual de munca, pe perioada nedeterminata, cu perioada de proba de 4 luni. Dupa 1 luna, la data de 24.11.2020 mi s-a incetat contractul de munca, prin Notificare Incetare CIM, la initiativa angajatorului, art 31, alin 3. Am depus, din nou, actele pentru un nou dosar de somaj, dar am primit refuz din parte Ajofm, invocand art 371, alin a. Consider ca este o interpretare gresita a legii, art 371, alin b, imi confera dreptul de a avea indemnizatie de somaj.
Va rog, ma poate cineva, lamuri, cu privire la drepturile mele si la acest articol 371 din legea 76/2002?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:50, 29 Decembrie 2020
Nu este nicio interpretare greșită a legii.. .incheierea pe durata nedeterminată a unui c.i.m. are ca efect si încetarea plății indemnizație de șomaj. Pentru a beneficia din.nou de șomaj, trebuie să fie îndeplinite din.nou conditiile din lege.
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am inteles ca primul dosar de somaj s-a inchis, incetand si plata indemnizatiei, odata cu o noua angajare. Ma intereseaza posibilitatea de a lua somaj, dupa incetarea celui de al 2 lea contract, dupa o luna de zile. Am o cotizare de 22 de luni in ultimele 24 de luni, cu toate acestea, mi se invoca art 371, ca refuz.
- Art. 371. – (1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.
Din acest articol inteleg ca am dreptul la o noua indemnizatie de somaj.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi alin.1 .....alin.2 se refera la perioadele pentru care se acorda somajul si cuantumul acestuia mentionat la art.39 ... adica pentru asa ceva :
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
- 75% din valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
- suma prevãzutã mai sus la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, menţionate mai sus, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Mi-a fost si mie greu sa inteleg ce intelegeti prin ''asa ceva''. Adica, coroborate, cele doua aliniate spun ca ''asa ceva'' inseamna ca se ia in considerare pentru calculul indemnizatiei suplimentare, dar nu si pentru stabilirea dreptului de a obtine indemnizatia in sine.

Of! Grea este documentarea, chiar cand o ai mura-n gura.

Multumesc, Cornel Vasile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj babirusa babirusa am 62 de ani , 36,5 ani vechime si risc sa intru in somaj as vrea sa stiu cat timp pot lua indemnizatia de somaj si cam cat este ca valoare:O (vezi toată discuția)
Conditii de a lua somaj lucianlucian lucianlucian Buna ziua Ce trebuie sa fac pentru a lua indemnizatia de somaj? Lucrez la o firma de 3 ani si nu mai pot face fata programului (sunt sofer pe camion si nici ... (vezi toată discuția)
Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)