avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa poluare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa poluare

As dori un model de cerere de chemare in judecata a Prefecturi Judetului Prahova reprezentanta teritoriala a Guvernului Romaniei pentru recuperarea Taxei de poluare.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: chiritoiualex , utilizator 17:42, 14 Noiembrie 2011
Buna ziua !
Procedura de solicitare a taxei impune adresarea unei cereri organului fiscal competent, in speta Administratia Finantelor Publice Prahova . Modelul de mai jos:

CERERE DE RESTITUIRE
Către(organul fiscal competent) __________________________________________
Subsemnatul/Subscrisa _________________________________ (numele şi
prenumele persoanei fizice / denumirea contribuabilului), cu domiciliul / sediul în
localitatea ________________, str. _________ nr. __, bl. ___, sc. ___, ap. __,
judeţul/sectorul ________________, având C.N.P./C.U.I. ____________________,
în temeiul prevederilor art. 117 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003
privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare, coroborate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008
pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, solicit/solicităm restituirea
sumei reprezentând1):
( ) diferenţă între suma achitată anterior, cu titlu de taxă specială pentru
autoturisme şi autovehicule, şi cuantumul rezultat din aplicarea prevederilor privind
taxa pe poluare pentru autovehicule;
( ) valoarea reziduală a taxei pe poluare, autovehiculul pentru care s-a plătit
taxa fiind scos între timp din parcul auto naţional;
( ) diferenţe calculate în urma contestării taxei pe poluare achitate anterior.
Declar/Declarăm că suma achitată iniţial, cu titlu de taxă specială pentru
autoturisme şi autovehicule/ taxă pe poluare, prin chitanţa / O.P.T. nr. ______ /
______, în cuantum de _________lei, a fost achitată pentru înmatricularea
autoturismului/autovehiculului marca _________, tip/variantă __________, fabricat
în anul ____, având nr. de înmatriculare ___________, nr. de identificare
_____________________, seria cărţii de identitate _____________.2)
Faţă de acestea vă rog/rugăm să procedaţi la calcularea diferenţei/valorii
reziduale, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008
pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, cu menţiunea că am luat
cunoştinţă că din suma de restituit vor fi compensate, de către organul fiscal
competent, eventualele obligaţii fiscale datorate şi neachitate la data restituirii.
Solicit/solicităm ca restituirea efectivă a sumelor cuvenite în continuare să se
efectueze3):
( ) în contul bancar nr. ___________________ deschis la
_______________________;
( ) în numerar, la ghişeul unităţii trezoreriei statului, în baza Notei privind
restituirea.
Solicitant/Reprezentant legal al contribuabilului
Nume şi prenume
Semnătura
L.S.
Data

In urma nesolutionarii prin aceasta procedura, dumneavoastra actionati in instanta, pentru recuperarea acestei taxe, tot ANFP Prahova, anexand la cererea de chemare in judecata si dovada indeplinirii procedurii prealabile.
Model cerere chemare in judecata :

Către,
Judecătoria …………
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul, ………………, domiciliat in …………….,
în contradictoriu cu
Ministerul Finanţelor Publice, cu sediul in .....................................,
formulăm prezenta
Cerere de chemare în judecată
prin care solicit instanţei, în baza art. 992-997 şi 1092 C. civ., să oblige Ministerul Finanţelor Publice să îmi restituie contravaloarea taxei de primă înmatriculare, în cuantum de ………. RON, pe care am achitat-o, odată cu achiziţionarea unui automobil, din eroare şi forţat de imperativul înregistrării la poliţie a automobilului pentru a putea fi pus în circulaţie.
Vă solicit să observaţi că am achiziţionat în cursul lunii …… anul…….. autoturismul ……., fabricat în anul ………, iar pentru a-l înmatricula în România am fost obligat să plătesc o taxă de primă înmatriculare în cuantum de ………….. RON. Taxa a fost percepută în temeiul art. 2141-2143 C. fisc, fiind plătită prin chitanţa seria …… nr.…….
Pe fondul cererii de chemare în judecată, se impune a se observa că taxa de primă înmatriculare este ilegală,aceasta fiind percepută în baza unor texte legale inaplicabile în dreptul intern.
Potrivit art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie, României îi revine obligaţia de a aplica cu prioritate dreptul comunitar, în speţă art. 90 parag. 1 din Tratatul CE. Prevederile art. 2141-2143 C. fisc. sunt contrare prevederilor de la art. 148 alin. (2) din Constituţie, fiind abrogate implicit din momentul aderării României la UE.
Ca urmare a efectului direct al art. 90 parag. 1 din Tratat, instanţa este datoare să constate că art. 2141-2143 C. fisc. nu mai pot fi considerate ca fiind in vigoare după aderarea României la UE.
Neputând fi aplicate în dreptul intern aceste reglementări, se impune concluzia că taxa specială achitată pentru înmatricularea automobilului subsemnatului a fost încasată in mod ilegal, ca este o plata nedatorata de subsemnatul si ca a fost plătit din eroare si în mod forţat, plata taxei fiind singura modalitate de a putea pune în circulaţie maşina respectiva.
Aşadar, obligaţia de plată a taxei de primă înmatriculare este inexistentă.
Întrucât plata sumei de ……… RON a fost efectuată în temeiul unor prevederi inaplicabile si, de altfel, neconstituţionale, devin aplicabile prevederile art. 1092 C. civ., conform carora „ceea ce s-a plătit fără să fie debit este supus repetiţiunii”.
Doctrina de drept civil1 a stabilit că pentru a se naşte raportul juridic în temeiul căruia accipiensul va fi obligat la restituirea către solvens a ceea ce a primit ca plată nedatorată, este necesară întrunirea a
2 condiţii:
A. Prestaţia pe care solvensul a executat-o trebuie să fi avut semnificaţia operaţiei juridice a unei plăţi, să fie aşadar cu titlu de plată. Din câte se poate observa cu uşurinţă, raportul juridic ce este dedus judecăţii în prezentul dosar îndeplineşte această condiţie. Plata a fost făcută în schimbul chitanţei seria ……. nr. ……., suma de …….. RON intrând în contul trezoreriei Ministerului
finanţelor publice;
B. Datoria în vederea căreia s-a făcut plata să nu existe din punct de vedere juridic în raporturile dintre solvens şi accipiens. În speţa de faţă raportul juridic dedus judecăţii s-a născut din momentul în care a fost efectuată plata, deoarece prevederile din Codul fiscal art. 2141-2143 sunt implicit abrogate.
Demonstrând că îndeplinim condiţiile pentru existenţa plăţii nedatorate, considerăm că pârâtul , Ministerul Finanţelor Publice are obligaţia să ne restituie suma de ……… RON, întrucât prin plata pe care subsemnatul a efectuat-o în contul acestuia, patrimoniul Ministerului Finanţelor Publice s-a mărit pe seama patrimoniului subsemnatului, fără ca pentru aceasta să existe un temei
juridic.
În baza acestor considerente, vă solicit să dispuneţi restituirea sumei de …………. RON
ce a fost plătită cu titlu de taxă de primă înmatriculare, cu cheltuieli de judecata.
În drept, invocăm dispoziţiile art. 1092, art. 992-997 C.civ., precum şi dispoziţiile art. 90 din Tratatul CE.
În probaţiune, înţelegem să ne folosim de proba cu înscrisuri.
Cu stimă,

Va salut !
Buna ziua! Si eu sunt in aceeasi situatia,am o masina care trebuie sa o inscriu,evident platind aceasta aberanta taxa de poluare. Am inteles de la mai multe persoane ca au dat statul in judecata pentru recuperarea taxei de poluare si au avut castig de cauza. As putea apela si eu la aceasta metoda,adica sa platesc taxa si apoi sa recurg la judecata? Modelul de formular pus de domnul Zaharia este suficient? Cam care ar fi sansele de reusita?

Va multumesc!
pt zahariamariu... o rugaminte, la cererea de restituire introdusa la finante, la pct. 1 unde trebuie bifat, sau ce alta formulare trebuie introdusa? daca eu am benificiat de recuperarea in parte a sumei achitate (am facut cerere la finante si cred ca mi-au dat inapoi banii pe taxa de poluare), acum as vrea sa-mi recuperez si banii pe taxa de prima inmatriculare.
Faceti o cerere prin care solicitati diferenta!
De unde sunteti si cand ati platit taxa?
Recomandarea mea este sa apelati la 1 av, chiar daca il platiti va puteti recupera si cheltuielite!
S-ar putea sa fie ridicate exceptii in cazul d-voastra.
Sunt din brasov, taxa am platit-o in aprilie 2008............iar in luna iulie am facut cerere pt restituirea diferentei conform oug 50/2008, mi-au dat diferenta 1/3.............si acum vreau sa-mi restituie si restul de bani. De asta intrebam, in cazul meu modelul de cerere de la anexa 3.................nu prea mi se potriveste nici o varianta (de la pct. 1), prima varianta de la punctul 1 a fost in iulie 2008, a doua ................nu e cazul, merge a treia varianta? dar..............nu cred ca e nici a trei pt ca eu nu am contestat taxa................deci.........sa formulez eu varianta corecta? multumes mult pt sprijin.

Alte discuții în legătură

Recuperarea dif de taxa de prima inatriculare sosow sosow Buna seara Dupa cum se stie legea taxei de prima inmatriculare a fost modificata. Acum cei ce am platit aceasta taxa inainte de noua lege putem recupera ... (vezi toată discuția)
Recuperarea taxei de prima inmatriculare radu_caia radu_caia va rog sa ma ajutati cu o informatie,ma numesc Radu si am inmatriculat un autoturism marca Seat toledo anul trecut, in urma efectuari inspectiei la RAR masina ... (vezi toată discuția)
Model intampinare pt recuperare taxxa de prima inmatriculare buburuza22 buburuza22 Buna ziua! Ma puteti ajuta cu un model de intampinare la tribunal pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare si cu un model de cerere de recuperarea ... (vezi toată discuția)