avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperarea taxei de prima inmatriculare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperarea taxei de prima inmatriculare

va rog sa ma ajutati cu o informatie,ma numesc Radu si am inmatriculat un autoturism marca Seat toledo anul trecut, in urma efectuari inspectiei la RAR masina a fost identificata cu norma de poluare E1, la finante mi s-a calculat taxa de prima inmatriculare in valoare de 5600 lei. Tinand cont ca taxa nu este tocmai legala cum trebuie procedat pentru recuperarea banilor?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: radu_caia , utilizator 18:51, 1 Decembrie 2011
Primul pas: depunerea unei cereri la organul fiscal unde ati achitat taxa de poluare.
Pentru a va putea ajuta in mod efectiv va ofer un model de cerere, care a trecut deja "focul practicii".


Către
Ministerul Finanţelor Publice
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
D.G.F.P. Mureş
Administraţia Finanţelor Publice Reghin
Judeţ Mureş


DOMNULE DIRECTOR,


Subsemnatul _______, domiciliat în Mun. Reghin, str.______ bl. __ sc. ___ ap. ___, judeţ Mureş, posesor al C.I. seria MS nr. ______ emisă de SPCLEP Reghin la data de ________, având C.N.P.: __________, în temeiul art. 117 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, formulez prezenta

CERERE DE RESTITUIRE

a sumei în cuantum de _______ lei reprezentând taxa de poluare achitată pentru înmatricularea autovehiculului marca OPEL, tipul Corsa-B, categoria autoturism M1, de culoare _____, an fabricatie _____, inmatriculat cu nr.: _____________, având Cartea de identitate seria _______. De asemenea, vă solicit şi dobândă legală aferentă acestei sume la data efectuării plăţii, pentru următoarele

MOTIVE

În fapt: având în vedere imposibilitatea înmatriculării în România a unui autovehicul fără plată, în prealabil, a taxei de poluare instituită prin O.U.G. nr. 50/2008, la data de 15.12.2010, în baza deciziei de calcul privind această taxă emisă de către instituţia Dvs., am achitat suma în cuantum de ____ lei, fapt consemnat prin chitanţa nr. ______ din data de ________2010.
Practica judiciară în materie a stabilit că aceste sume de bani reprezentând taxe de poluare, au fost instituite cu încălcarea Tratatului Comunităţii Europene, inclusiv a Tratatului de aderare a României şi Bulgariei, ratificat de Romania prin Legea nr. 157/2005 care prevede că de la data aderării, dispoziţiile tratatelor originare înainte de aderare, sunt obligatorii pentru Romania.
De aceea, apreciez că taxa impusă este o măsură discriminatorie şi abuzivă, ce contravine dreptului european şi încalcă art. 110 din Tratatul Comunităţii Europene (de altfel, în data de 7 aprilie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE) a arătat, într-o notă, ca răspuns la o cerere din partea unei instanţe din România, că taxa de poluare introdusă în România nu este conformă cu legislaţia europeană. De asemenea, pe 7 iulie 2011, CJUE a dat un alt răspuns similar, într-un alt caz al unui cetăţean român ce a cerut restituirea taxei de poluare), şi că, în consecinţă, pentru suma plătită nu există un titlu de creanţă care să întrunească toate condiţiile legale de valabilitate.
Având în vedere toate cele menţionate, consider că nu datorez suma achitată, că am realizat o plată nedatorată, fapt pentru care vă rog să dispuneţi restituirea sumei indicate, precum şi dobânda legală aferentă acesteia.
În drept, îmi întemeiez prezenta cerere/plângere pe dispoziţiile art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004-modificată şi art. 117 Cod Procedură Fiscală.
Anexez prezentei, în xerocopii, următoarele înscrisuri:
- Adresa nr. ______/______2011- ca dovadă de plată a taxei în cauză;
- Cartea de identitate a autovehiculului eliberată de Registrul Auto Român;
- Certificatul de înmatriculare al autovehiculului;
- C.I. a subsemnatului.



Cu deosebită consideraţie,

_______________
Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa solicitati la Directia Generala de Finante Publice Judetene restituirea taxei de poluare pe care ati achitat-o, motivand ca taxa este contrara dreptului comunitar.
Cererea se face conform regulei generale din art 117 Codul de procedura fiscala care reglementeaza posibilitatea restituirii taxelor si impozitelor, deoarece autoritatile romane, cel putin pana in prezent, nu au emis vreo norma care sa prevada procedurile administrative de solutionare a acestei situatii speciale”.
Documentele care trebuie anexate cererii de restituire sunt
- cartea de identitate a vehiculului,
- certificatul de inmatriculare al acestuia,
- documentul doveditor al platii taxei.
Avand in vedere ca nu exista norme speciale pentru aceasta situatie, este posibil ca autoritatile sesizate cu astfel de cereri sa creeze practici neunitare sau sa ceara si alte acte decat cele descrise mai sus.
Directia Generala de Finante Publice trebuie sa raspunda in 45 de zile la solicitarea de restituire a taxei.
In cazul in care raspunsul organului fiscal este unul negativ, trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de chemare in judecata a Directiei de Finante Publice. Cererea se depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul si trebuie insotita de dovada cererii pe care ati facut-o la organul fiscal, precum si de raspunsul primit de la acesta.
Termenul pentru a actiona in justitie este de 6 luni de la data raspunsului negativ sau de la data expirarii termenului in care autoritatea publica trebuia sa raspunda.
Csturile pe care trebuie sa le suportati sunt taxa judiciara si timbrul judiciar deoarece in fata autoritatilor fiscale procedura este gratuita.
Taxa judiciara este de 4 lei plus 10% din suma solicitata, dar nu mai mult de 39 lei.
Timbrul judiciar are valoarea conditionata de suma solicitata, dar nu poate fi mai mare de 5,30 lei.
multumesc pentru informatie si pentru modelul de cerere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto- cerere restituire taxa de mediu 2013 dumitrescugeorgiana dumitrescugeorgiana Buna, Am inteles ca trebuie inaintata catre ANAF o cere de mana, are cineva idee ce trebuie sa contina? Ma poate ajuta careva cu un model? Va ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa poluare sebastian1970 sebastian1970 Buna ziua, Am cumparat o masina din Germania , la care am platit taxa de poluare. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa-mi recuperez banii achitati pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Taxa auto - recuperare csetezoli csetezoli buna. Am cuparat in 2010 oct. un Renault scenic cu an fabr. 1997. Am platit taxa de 2400 lei. Care sunt pasii pentru a-mi recupera banii, in cazul in care ... (vezi toată discuția)