CATRE:
MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI
Subscrisa ………….. cu sediul in Municipiul Sibiu, str. ……….., nr. ….., inmatriculata la Registrul Comertului Sibiu sub nr. ……, avand cod unic de inregistrare RO ……….., cont bancar …………. deschis la BANCA ………., legal reprezentata de ……………… – administrator, in temeiul art. 117 alin.1 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 pentru instituirea timbrului de mediu pentru autovehicule, formulez prezenta
CERERE DE RESTITUIRE
a sumei in cuantum de ………… lei reprezentand timbru de mediu achitata pentru inmatricularea autovehiculului marca …………, categoria …………., serie sasiu …….., an fabricatie ……….., inmatriculat cu nr …………...
Avand in vedere imposibilitatea inmatricularii in Romania a unui autovehicul fara plata, in prealabil, a timbrului de mediu instituit prin OUG nr. 9/2013, la data de …………., am solicitat AFP SIBIU prin cererea inregistrata la organul fiscal sub nr. ……………. emiterea unei decizii de calcul privind acesta taxa.
In considerarea acestei decizii am achitat suma in cuantum de ……….. lei, fapt consemnat prin chitanta nr. ………. seria ……….. din data de 01.08.2013 .
Practica judiciara in materie a stabilit ca aceste sume de bani, au fost instituite cu incalcarea Tratatului Comunităţii Europene, inclusiv a Tratatului de aderare a României şi Bulgariei, ratificat de România prin Legea nr. 157/2005 care prevede că de la data aderării, dispoziţiile tratatelor originare înainte de aderare, sunt obligatorii pentru România, precum si ca incalca normele legale privitoare la proprietate, drept garantat de Constitutie si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Deasemenea, Ordonanta de Urgenta nr. 9/2013 – privind timbrul de mediu pentru autovehicule, contine dispozitii care incalca Constitutia Romaniei( art. 4 , litera d), prin care se prevede “cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ”.
De aceea, apreciem ca taxa impusa este o masura discriminatorie si abuziva, ce contravine dreptului European si incalca art 110 din Tratatul Comunitatii Europene, si ca, in consecinta, pentru suma platita nu exista un titlu de creanta care sa intruneasca toate conditiile legale de valabilitate.
Avand in vedere toate cele mentionate, consider ca nu datorez suma achitata, ca am realizat o plata nedatorata, fapt pentru care va rugam sa dispuneti restituirea sumei indicate.
În drept, îmi întemeiez prezenta plângere pe dispoziţiile art. 7 Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 117 Cod Procedura Fiscala.
Anexam prezentei copii xerox a urmatoarelor inscrisuri:
- Decizie calcul timbru de mediu inregistrata sub numarul ……………;
- Chitanta nr. ………. seria ………;
- Cartea de identitate a autovehiculului seria ………;
- Certificatul de inmatriculare a autovehiculului.
Scuze ca intervin.Este vorba de timbrul de mediu care a intrat in viguare din martie sau cand a intrat anul acesta?
si acesta se poate recupera?
Am un opel astra adus din afara si nu l-am inscris inca ma costa cam 450 de euro
mi se pare destul de mult la salariile noastre.Dar daca se poate recupera l-as inscrie sa fiu in legalitate.
Imi puteti da si mie um model de actiune in instanta?
Am de recuperat o taxa de mediu de 565 euro pe care am platit-o ANAF-ului la achizitionarea unui Opel fabricat in 2009.