Buna ziua.Va rog din suflet sa ma ajutati.Sunt disperata.Tatal mau este f.grav bolnav(cancer cu metastaze)Traieste in concubinaj cu o persoana de 19 ani care avea pensie de urmas dupa sotul ei ,decedat,Acum tata este internat in spital si paralizat pe partea dreapta si m-am trezit anuntata de spital ca acesta s-a casatorit acolo in spital ,fara ca eu sa stiu ceva.
Mantionez ca timp de 19 ani el nu a dorit acest lucru,dar concubina sta acum langa el,mie spunandu-mi ca am serviciu si il ingrijeste ea.Fratele meu este in Spania si sunt numai singura.
Analizele sunt f. proaste este in spital de 1 luna sub tratament Medicii ii mai dau 1-2 luni de trait.
Casa a fost facuta impreuna cu mama si merge vreo 2,5 miliarde.Impreuna cu ea nu au mai facut nimic dar probabil au bani la banca ,dar asta e problema lor.
Intrebare:Cum pot anula aceasta casatorie,avand in vedere ca in urma decesului mamei conf.C.F.-ului,3/16 detin eu,3/16 detine fratele meu si 10/16 tata.
Concubina adica sotia ,ce drepturi are acum in urma casatoriei si decesului tatalui meu,cat ii revine, si cat timp dupa decesul tatalui mai poate locui in casa parinteasca?Daca i-a lasat un testament sau un contract de vanzare - cumparare ?
Va multumesc din suflet.
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza: a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.
ART. 2
Liberalitatile facute de sotul predecedat nu vor putea trece peste jumatate din drepturile prevazute la art. 1, in favoarea sotului supravietuitor.
ART. 3
Sotul supravietuitor este obligat sa raporteze liberalitatile ce a primit prin acte intre vii de la sotul sau, cand vine in concurs cu copiii sau cu descendentii lor.
Aceeasi obligatie o au si copiii si descendentii lor fata de sotul supravietuitor.
ART. 4
Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.
Sotul supravietuitor nu va fi obligat sa dea cautiunea prevazuta de art. 566 din Codul civil. Dreptul de abitatie nu va putea fi cedat sau incheiat, chiar si in cazul prevazut de art. 572, alin. II C. civ.
Comostenitorii sotului supravietuitor vor putea cere restrangerea dreptului de abitatie in cazul cand locuinta nu va fi necesara in intregime.
De asemenea, ei vor avea dreptul de procura sotului supravietuitor locuinta in alta parte.
Daca sotul supravietuitor si mostenitor nu se inteleg asupra procurarii locuintei sau restrangerii abitatiei, instanta competenta va judeca imparteala averii, va hotari de urgenta in camera de consiliu.
Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.
ART. 5
In cazurile prevazute la art. 1 pct. b - d inclusiv, sotul supravietuitor va mosteni, in afara de partea sa succesorala mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.
ART. 6
Dispozitiile art. 676 din Codul civil modificate prin art. 4 din Legea impozitului progresiv pe succesiuni, din 28 iulie 1921, prin care s-a restrans ordinea succesorala pana la gradul al IV-lea inclusiv, sunt si raman in vigoare.
Nu prea are vreun drept in masura in care se poate banui ca este o casatorie de interes. Se poate desface casatoria numai daca se demonstreaza ca tatal dvs. a fost sau nu in depline facultati mintale.
Am inteles,va multumesc,dar cu bunurile cum ramane,avand in vedere ca ei nu au facut nimic impreuna in cei 19 ani nici macar o zugraveala.Probabil bani in banca pentru ea.:sorry:Ea cat timp mai poate ramane in casa dupa moartea tatalui?un an?asa mult??
Multumesc inca o data.
Daca nu reusiti sa dovediti lipsa de discernamant in momentul incheierii casatoriei, si sa anulati aceasta casatorie, sotia tatalui dvs. va mosteni 1/4 si din casa, ceea ce inseamna ca va avea dreptul ca sa locuiasca in imobil mai mult de un an.
Doar dupa iesirea din indiviziune, eventual dupa ce mostenitorii legali vor dobandi intregul imobil in natura (daca se va intampla acest lucru), si dupa ce o vor despagubi pe sotia defunctului cu c/v cotei sale de mostenire, veti avea posibilitatea evacuarii acesteia din imobil.
Complicat, ce sa-i faci...
Cota succesiune
mars_on_line
speta: sotia casatorita cu (sotul care are 2 copii din alta casatorie) .sotul a avut un apartament anterior casatoriei . sotul decedeaza ; ce drepturi are ... (vezi toată discuția)