Buna ziua, sunt din Baia Mare si am o intrebare, la care caut raspuns de o luna...Un SRL mi-a propus un contract colaborare. Eu, in calitate de prestator (conform contractului) am o suma de 100 RON lunar. Nicaieri nu scrie daca angajatorul (beneficiarul) va trebui sa declare acest contract la Admin Financiara sau eu...1)Ei, platesc ceva la stat pentru acest contract? 2) De ce nu-l fac, de exemplu, pe 200 RON? 3) Este legal?Am ceva de pierdut? Mentionez ca sunt persoana fizica, nu PFA!:(
Nu pare sa fie legal de loc, pentru ca contractele de colaborare sunt posibile NUMAI in unele cazuri enumerate expres-limitativ in Codul Muncii -- in rest este nevoie de un contract individual de munca (pe durata limitata sau nelimitata) cu toate consecventele care decurg dintr-un astfel de contract.
Contractele de colaborare nu au nici-o reglementare in codul muncii, nu exista nici-o enumerare de acest gen acolo :rtfm:
Ele se supun Codlui civil, se po incheia pentru prestarea unor servicii care nu au caracter de continuitate ca o relatie de munca, ca principiu minim.
la un contract de colaborare se plateste de catre firme impozit 10% si de catre angajat diferenta de 6%, la Administratia financiara unde se inregistreaza acest contract.
Deci, estelegal, iar valoarea sumei acoradta pentru prestatie poate fi oricat, nu exista nici minim nici maxim.
la un contract de colaborare se plateste de catre firme impozit 10% si de catre angajat diferenta de 65, la Administratia financiara unde se inregistreaza acest contract.
Deci el plateste 10 si eu 65 la suta?de asta solicita in mod expres suma de 100 RON (probabil suma minima)?
imi cer scuze, s-a strecurat o erore de 'tipar': dvs platiti diferenta de 6% impozit ( in total 10+6=16% cota de impozit unica).
Am corectat i in mesajul anterior.
Multumesc mult pentru promptitudine ...Sintagma "care nu au caracter de continuitate ca o relatie de munca" cum se poate traduce mai exact? Contractul in discutie va fi probabil pe o durata de 3 luni de zile...
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.