avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contract colaborare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contract colaborare

Buna ziua, sunt din Baia Mare si am o intrebare, la care caut raspuns de o luna...Un SRL mi-a propus un contract colaborare. Eu, in calitate de prestator (conform contractului) am o suma de 100 RON lunar. Nicaieri nu scrie daca angajatorul (beneficiarul) va trebui sa declare acest contract la Admin Financiara sau eu...1)Ei, platesc ceva la stat pentru acest contract? 2) De ce nu-l fac, de exemplu, pe 200 RON? 3) Este legal?Am ceva de pierdut? Mentionez ca sunt persoana fizica, nu PFA!:(
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:34, 30 Decembrie 2009
Nu pare sa fie legal de loc, pentru ca contractele de colaborare sunt posibile NUMAI in unele cazuri enumerate expres-limitativ in Codul Muncii -- in rest este nevoie de un contract individual de munca (pe durata limitata sau nelimitata) cu toate consecventele care decurg dintr-un astfel de contract.
Contractele de colaborare nu au nici-o reglementare in codul muncii, nu exista nici-o enumerare de acest gen acolo :rtfm:
Ele se supun Codlui civil, se po incheia pentru prestarea unor servicii care nu au caracter de continuitate ca o relatie de munca, ca principiu minim.
la un contract de colaborare se plateste de catre firme impozit 10% si de catre angajat diferenta de 6%, la Administratia financiara unde se inregistreaza acest contract.
Deci, estelegal, iar valoarea sumei acoradta pentru prestatie poate fi oricat, nu exista nici minim nici maxim.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
grace_r a scris:


la un contract de colaborare se plateste de catre firme impozit 10% si de catre angajat diferenta de 65, la Administratia financiara unde se inregistreaza acest contract.


Deci el plateste 10 si eu 65 la suta?de asta solicita in mod expres suma de 100 RON (probabil suma minima)?
imi cer scuze, s-a strecurat o erore de 'tipar': dvs platiti diferenta de 6% impozit ( in total 10+6=16% cota de impozit unica).
Am corectat i in mesajul anterior.
Multumesc mult pentru promptitudine ...Sintagma "care nu au caracter de continuitate ca o relatie de munca" cum se poate traduce mai exact? Contractul in discutie va fi probabil pe o durata de 3 luni de zile...
Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2009
bobiro, utilizator

Alte discuții în legătură

Conventiew civila? Monica H. Monica H. se mai poate incheia conventia civila de prestari servicii?? (vezi toată discuția)
Contract de colaborare EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Va solicit daca se poate sfatul in urmatoarea situatie. In calitate de angajator pot incheia un contract de colaborare cu o persoana fizica pentru ... (vezi toată discuția)
Limita pe ora la contracte de prestari servicii lauricafl lauricafl Buna ziua. Poate cineva sa imi spuna daca la contractele de prestari servicii este limita de 150 lei pe ora, sau nu? Se plateste si sanatate, sau doar ... (vezi toată discuția)