avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de colaborare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de colaborare

Buna ziua,
Va solicit daca se poate sfatul in urmatoarea situatie. In calitate de angajator pot incheia un contract de colaborare cu o persoana fizica pentru o suma de 2500Ron+16% (imposit retinut la sursa) daca acea persoana nu are contract de munca? Ideea este ca nu imi permit sa ii fac carte de munca si sa platesc tot ce e de platit la stat pentru salariul respectiv

Daca stiti cumva un alt tip de contract pe care l-as putea incheia gen contract de mandat sau eu stiu ... alta forma legala va rog sa ma ajutati
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:26, 31 August 2021
Sigur ca se poate incheia un contract de colaborare/conventie/contract de prestari servicii. Denumirea nu conteaza.
Se depune declaratie Formularul 020 parca (nu sunt sigur) pentru venituri din prestari servicii.
Poti denumi contractul si contract de mandat, contract de agentie, contract de comision, cum doresti, impozitul este acelasi.
Pentru simplificare, Codul Fiscal iti permite tie, firma, sa retii 16% si sa ii versi in pentru prestator.
Nu trebuie carte de munca.
Si o veste buna !
Legea nr. 200/2008, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.725 din 27 octombrie 2008 , prevede scoaterea din baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale a veniturilor primite din conventii civile sau contracte de colaborare .

Deci nu se mai plateste 6,5%.
Platesti doar 16% la suma declarata ca venit din prestari servicii.
Atentie, trebuie sa spui prestatorului foarte clar ca nu este angajat, nu va avea carnet de munca, nici vechime, ca nu lucreaza cu program de 8 ore, ca nu beneficiază de somaj, ca nu are libere si nici concediu.

Alberto Kurtyan
Multumesc pentru raspuns. O alta intrebare ar fi unde se inregistreaza contractul de colaborare si in ce termen de la semnarea acestuia.

Erica Nagy
Contractul se inregistreaza la Administratia Fiscala a prestatorului.
Se declara de catre prestator.
Nu uita sa retii toti 16% si sa ii versi la fisc pentru prestator.
Nu opta pentru retinerea a 10% si apoi la anul prestatorul sa plateasca restul de 6%. Prestatorul nu va mai plati, de regula. Sau va fi surprins. Exista posibilitatea sa platesti tu tot.
De regula se declara in 15 zile, altfel platesti o amenda de 500 RON.

Alberto Kurtyan

*Recomanda consultantul daca mesajul este util.
Contractul de colaborare se poate inregistra si pentru o perioada anterioara de 6 luni-1 an?
Contractul de colaborare (Conventia civila) a fost abrogat odata cu aparitia noului cod al muncii. Printr-un artificiu s-a mai putut presta activitate in afara contractului individual de munca, prin conventie (contract de colaborare) cu durata de pana in doua ore pe zi, pana la modificarea Codului muncii adusa prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2006. De la aceasta ultima modificare practic nu se mai poate presta activitate in temeiul unei conventii civile (contract de colaborare).

Munca se poate presta si in afara contractului individual de munca. Este vorba despre serviciile prestate prin desfasurarea unei munci independente.

Munca independenta poate fi prestata de catre:

- persoane fizice autorizate, in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008;
- liber-profesionisti, care isi desfasoara activitatea in temeiul unor legi speciale de reglementare a profesiei.

Inconvenientul in speta relatata de dvs. ar mai fi unul: contractul civil de prestari servicii chiar inregistrat la Administratia Financiara nu este recunoscut de Inspectoratul teritorial de munca.
Contractele de colaborare sau conventiile civile de prestări servicii încheiate cu persoane fizice (care nu sunt autorizate):
• încalcă legislaţia muncii şi atrag sancţionarea contravenţională a angajatorilor;
• încalcă legislaţia comercială şi atrag sancţionarea contravenţională a “salariaţilor” deghizaţi în prestatori de servicii;
• sunt profund defavorabile “salariaţilor” întrucât îi privează de toate drepturile elementare dobândite prin legislaţia muncii (ex. protecţia împotriva concedierilor abuzive, respectarea duratei legale a timpului de muncă, dreptul la concediu de odihnă, contribuţia la fondurile de asigurări sociale, vechimea în muncă);
• sunt un mijloc de evaziune fiscală, prin neplata către bugetul de stat a contribuţiilor stabilite de lege pentru salariaţi şi angajatori;
• sunt un mijloc de concurenţă neloială: acolo unde majoritatea angajatorilor de bună-credinţă înţeleg să respecte legea, cu toate costurile suplimentare pe care acest fapt le implică, unii angajatori preferă reducerea acestor costuri prin utilizarea convenţiilor de prestări servicii cu încălcarea literei şi spiritului legilor în vigoare.

Alte discuții în legătură

Contract prestari servicii adinaadina adinaadina Buna ziua! Am si eu o rugaminte, puteti sa imi spuneti si mie daca se poate incheia contract prestari servicii cu o persoana fizica pentru a face curatenie ... (vezi toată discuția)
Conventia civila say say Buna ziua As dori sa aflu mai multe detalii despre conventiile civile de prestari servicii si contractele de prestari de servicii - munca, legislatie, cum ... (vezi toată discuția)
Conventii civile consela consela As dori sa stiu daca o firma incheie conventii civile cu persoane fizice in vederea prestarii de servicii(plantare puieti pomi) ce documente trebuiesc ... (vezi toată discuția)