Buna ziua!
Am si eu o rugaminte, puteti sa imi spuneti si mie daca se poate incheia contract prestari servicii cu o persoana fizica pentru a face curatenie pentru un program de 4 ore pe saptamana? Din ce am auzit eu trebuie sa fie PFA. Daca nu se poate, ce fel de contract/conventie se poate incheia (persoana respectiva nu doreste incheierea unui contract de munca)???
Sigur ca se poate.
Poti face chiar si contract de munca pentru 4 ore /saptamina, in care angajatorul este o persoana fizica (nu PFA)
iar salariatul este tot o persoana fizica.
De exemplu, o persoana isi poate angaja, gradinar, guvernanta, femeie de serviciu, etc.
Nu are nevoie de firma sau PF pentru a avea personal de deservire in casa.
Se poate face un contract de prestari servicii care se declara la Directia de Finante
Dosarul contine buletinul prestatorului, buletinul beneficiarului, 3 exemplare din contract.
Nu uita sa pui pretul in contract. Mai trebuie o declaratie 220 (parca) pe care o iei de la ei.
Femeia va plati a16% din suma primita cu titlu de impozit pe venit, de 4 ori pe an (trimestrial).
Poti retine tu impozitul si sa il versi in numele prestatorului.
Poate nu m-am exprimat corect: o societate comerciala doreste sa angajeze o femeie de servici si persoana respectiva nu doreste contract de munca, din diferite motive. Deci angajatorul este o persoana juriodica si angajatul persoana fizica!
SE POATE, nu exista nici un impediment. Respecti aceeasi procedura.
Inchei un contract de prestari servicii pe care il depui la Directia de Finante.
Femeia de serviciu nu are nevoie de nici un PFA.
Pentru angajator depui copie dupa certificatul de inregistrare.
Poti retine impozitul de 16% si il poti varsa tu in totalitate la Fisc, pentru prestator.
Mai exista o procedura complicata prin care firma retine 10% la sursa din impozit iar anul viitor prestatorul este obligat sa plateasca restul de 6%.
Nu iti recomand aceasta procedura contabila.
Este mai simplu sa ii retii intregul impozit de 16%.
Codul Fiscal iti permite sa optezi pentru oricare din varianta de plata a impozitului.
Care este conditia pt a incheia contract de prestari servicii cu o persoana fizica? Nr. ore lucrate / luna?
Sunt detinator de intrepr. individuala si vreau sa angajez pt diverse activitati 1 persoana pt. 5-10 zile / luna, 8 ore / zi.
Ce este cel mai simplu?