avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum pot scoate banii din firma !
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum pot scoate banii din firma !

Cum pot scoate banii lunar din firma , sume marii intre 2000 - 5000 ron , pentru a platii un angajat , caruia ii dau banii in procente din realizarile firmei !
Cel mai recent răspuns: Precup Maria , utilizator 15:44, 17 Iunie 2009
Am fost tot timpul adeptul ideii ca daca legea nu interzice explicit ceva inseamna ca acel lucru e permis. Ca urmare am i-am sfatuit pe cei cu care am colaborat sa adopte solutii inovatoare. Nu toti m-au ascultat... Sa luam cazul tau.

Situatia de fapt este ca tu obtii venituri pe care esti dispus sa le imparti cu cel care este specialistul, presupun, Modalitatea de lucru cea mai buna in acest caz nu este contractul de munca.

Cea mai buna solutie mi se pare a fi contractul de asociere in participatie.

Avantaje: (1) impozitele platite la stat sunt mici; (2) poate fi reziliat relativ usor comparativ cu asocierea intr-o societate comerciala; (3) se poate face punctual pentru fiecare lucrare sau parte din lucrare.

Dezavantaje: (1)lucratorii vor carte de munca; (2) e o modalitate putin folosita.



OK!
sunt multumit de raspuns, dar mai am niste nelamuriri :
1 - as vrea sa stiu daca angajatul plateste impozit sau alte taxe sau trebuie sa isi faca PF
2 - ce impozite platesc eu , care ar fi procentele
Merge si asociatia in participatiune ... dar este prea complicat, zic eu.

Cel mai simplu este sa faci un contract de prestari servicii. Il declari la fisc si retii 16% impozit.

Sau daca este manager, faci contract de management si ii platesti indemnizatie.
Declari contractul de management la fisc si retii 16%.

Asta e tot.

Nu stiu de ce cauta altii fel de fel de tertipuri, PFA-uri (nu e necesar) sau mai stiu eu ce.

De fapt, stiu de ce ! Lipsa de experienta. Umbla mii de zvonuri ... toate proaste.

Alberto Kurtyan
Am si eu o problema asemanatoare. Pana acum am avut o mica afacere, iar intrucat sumele "produse" au fost mici, si nu au venit regulat, nu am putut sa angajez cu carte de munca persoana, mai ales ca este absolvent de studii superioare. Astfel el avand o societate, am incheiat un contract de colaborare intre societatile noastre, si il plateam in functie de realizari.

Acum au aparut problemele, datorate in principal impozitului forfetar. Chiar daca lucram pentru aceeasi "casa", trebuie sa platim de doua ori impozitul. Acum caut solutii ....

Exista posibilitatea ca persoana respectiva sa-si suspende activitatea societatii, si eu ca si persoana juridica sa inchei cu el, ca si persoana fizica, contract de administrare, fara sa fiu obligat sa-i acord un salar fix ? Ideea este ca realizam amandoi venitori, in functie de "vanzari". Daca producem mai mult, fiecare ia mai mult, si binentele platim si taxe si impozite mai mari. Daca insa intr-o luna nu ne iese nimic, nu vreau sa fiu obligat sa platesc salariu, si alte contributii fixe.

Ce parere aveti ? Care ar fo solutia cea mai buna ? Daca se poate, va rog sa-mi indicati si textul legal....

va multumesc
albertokurtyan a scris:

Merge si asociatia in participatiune ... dar este prea complicat, zic eu.

Cel mai simplu este sa faci un contract de prestari servicii. Il declari la fisc si retii 16% impozit. [...]

Alberto Kurtyan


Nu inteleg, de ce contractul de asociere in participatie este mai complicat decat un contract de prestari servicii?

Da, exista o diferenta intre cele doua tipuri de contracte; (1) contractul de asociere in participatie se intocmeste atunci cand cei doi parteneri devin asociati la bine si la rau (adica si daca afacerea merge si daca nu merge; se vor imparti plusurile sau minusurile, profitul sau pierderea). Cazul descris, desi insuficient explicat, da impresia unei astfel de colaborari. (2) contractul de prestari servicii se intocmeste atunci cand eu imi asum riscurile afacerii si pun un prestator sa faca anumite servicii.

Impozitarea si intr-un caz si in celalalt e similara.

Atentie! In anumite cazuri, exista si obligatia platii contributiei la asigurarile sociale de sanatate,

Alte discuții în legătură

Contract prestari servicii adinaadina adinaadina Buna ziua! Am si eu o rugaminte, puteti sa imi spuneti si mie daca se poate incheia contract prestari servicii cu o persoana fizica pentru a face curatenie ... (vezi toată discuția)
Contract de asociere in participatiune adella1604 adella1604 buna seara, Am 2 societati ccare au un contract de asociere in participatiune societate A ii ofera societatii B spatiu ptr desfasurare activitate si achita ... (vezi toată discuția)
Colaborare cu o societate comerciala. vladut2 vladut2 Conform legislatiei, o Persoana Fizica Autorizata nu poate fi considerata salariat la o Societate Comerciala. Care este forma juridica contractuala ... (vezi toată discuția)