Am 2 societati ccare au un contract de asociere in participatiune societate A ii ofera societatii B spatiu ptr desfasurare activitate si achita toate cheltuielile ca apa,energia,etc.in schimb societatea B va da 10 la suta din venituri societatii A,spuneti-mi va ror frumos cum inregistrez in contabilitate aceste operatiuni,
Mie nu-mi prea "suna" a contract de asociere in participatiune. Alta este logica si functionarea acestor contracte.
Trebuie sa faceti un contract de inchiriere, pt ca aceasta suma este de fapt o chirie variabila (verificati juridic daca exista posibilitatea unei chirii variabile care sa fie modificata lunar). B va avea cheltuieli cu chiria iar A venituri din chirie. Daca va este avantajos notificati optiunea de a taxa operatiunea de inchiriere, daca nu trebuie sa faceti ajustarea tva dedus (cf art 149 sau 161) puteti factura fara tva (operatiune scutita cf art 141 alin 2 lit e).
Asocierea in participatiune presupune ca una dintre soc participante tine evidenta operatiunilor rezultate din aceasta asociere (asa cum trebuie stabilit in contract) si ii transmite celeilalte veniturile si cheltuielile. Cea de-a doua plateste catre prima (cea prin care se deruleaza op economice) suma pozitiva dintre diferenta intre venituri si cheltuieli.
Este adevarat ca nu prejudiciaza statul, dar este o complicatie inutila.
La orice control acel contract va fi "puricat" si cerut, orice analiza (banca, auditor, etc) a balantei (situatie firmei) va solicita explicatii referitoare la acel contract.