avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract de asociere in participatiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract de asociere in participatiune

buna ziua
un asociat( a venit cu spatiu),trebuie sa primeasca lunar de la celalalt asociat in fiecare luna 3000 de euro + tva in urma desfasurarii activitatii, trebuie sa emita factura ?:((
in factura pot sa scriu cota parte contract de asociere in participatiune?
in contabilitate inregistrez:

458 =%
706/708
4427
e ok asa?
la finante in 15 zile sau in 30 zile trebuie inregistrat contractul?#-o:((
va multumesc :D
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:41, 5 Iulie 2012
Din amanuntele pe care le dati, inteleg ca asociatul care detine spatiul primeste 3000 euro +tva lunar. In acest caz nu este vorba de o asociere in participatiune, ci de o simpla inchiriere.
Asocierea in participatiune presupune ca asociatii sa beneficiere de profit si sa participe la pierderi proportional cu cota specificata in contractul de asociere. Este deci posibil ca in lunile in care se realizeaza profit, suma care trebuie sa-i revina celui ce detine spatiul sa fie mai mare sau mai mica de 3000 euro, iar in lunile cu pierdere sa nu-i revina nimic, aceasta pierdere recuperindu-se din profiturile viitoare.

Daca ar fi asociere in participatiune, in contract trebuie mentionat clar care este partenerul care evidentiaza in contabilitatea veniturile si cheltuielile afacerii (acesta evidentiaza si tva-ul). Lunar se intocmeste un decont prin care se cedeaza celuilalt asociat cota parte din veniturile si cheltuileli ce-i revin. Acesta isi inregistreaza in contabilitatea sa aceste venituri si cheltuieli.
Cele de mai sus in cazul in care este vorba de o asociere intre PJ romane.

Vedeti art 28 din CF.

Eu consider ca este vorba de o simpla inchiriere, caz in care proprietarul va emite factura (daca este PJ).

Daca proprietarul este PJ nu se anunta la finante contractul de inchiriere, daca este PF da.
da aveti dreptate :D va multumesc pt raspuns
am incheiat acest tip de contract pentru ca nu aveam voie sa subinchiriem si de aceea e contract de asociere in participatiune si asociatul care a preluat spatiul el va raspunde in fata autoritatilor publice noi nu incasam decat cei 3000 de euro + tva indiferent de ce venituri are
prin urmare e :"> in regula daca emit factura
3000 de euro + tva ?
in factura pot sa scriu cota parte contract de asociere in participatiune?
in contabilitate inregistrez::">

458 =%
706/708
4427

va multumesc mult:((:">

Cu specificarea ca nu as recomanda acest tip de contract, consultati un avocat. Asta si pentru a verifica daca, aceasta forma mascata de subinchiriere, nu va afecteaza relatia pe care o aveti cu proprietarul spatiului (este destul de evident ca nu este un contract de asociere in participatiune).

Nu este in regula sa faceti factura.
In contract trebuie specificat ca de evidenta contabila a activitatii desfasurate prin asociere se ocupa asociatul care va folosi spatiul.
Asociatul care va folosi spatiul va va prezenta un decont prin care va transmite venituri in valoare de 3000 euro.
Nota dvoastra:
458 = 7 (in functie de ce tip de activitate se va desfasura)
si
5121 = 458

Nu trebuie sa colectati tva.
Da,nu este un contract de asociere in participatiune.
La un astfel de contract asociatii participa la pierderi si impart beneficiile.
Nu e de loc ok, emiterea unei asemenea facturi.Pentru ca factura este un act justificativ,si se poate considera fals in acte.
Apoi, de ce sa inregistrati contractul la Admin Fin ?!
Asta se face doar in cazul in care una dintre parti este persoana fizica.
Nu si daca sunteti ambii persoane juridice.

Alte discuții în legătură

Contract de asociere in participatiune adella1604 adella1604 buna seara, Am 2 societati ccare au un contract de asociere in participatiune societate A ii ofera societatii B spatiu ptr desfasurare activitate si achita ... (vezi toată discuția)
Asociatia in participatiune cryss8 cryss8 la o asociere in participatiune intre doua persoane juridice la sfarsitul luni trebuie sa arati in contul 458 veniturile si cheltuielie si nu in contul 121. ... (vezi toată discuția)
Despre chirii ramolex ramolex Buna ziua! Luna aceasta firma noastra a semnat cu un client un contract de inchiriere a unui spatiu comercial, pe un an de zile, cu posibilitate de ... (vezi toată discuția)