avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic???

Buna ziua
as vrea sa stiu cum se procedeaza in cazul in care la o firma a avut loc o concediere colectiva, iar la persoanele care mai raman in firma li se va reduce salarul la 75%, cand ma duc cu actele aditionale la ITM ar mai trebui sa duc veva? ar aparea ca somaj tehnic?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:21, 30 Decembrie 2009
Somajul tehnic este o procedura in care este suficienta doar vointa unilaterala a angajatorului, reglementaa de Codul muncii, avand ca efecte: slaraiatii nu mai presteaza muncadar se ala la dispozitia angajatorului pentru reluarea activitatii, si li plateste in loc de salariu o indemnizatie de intrerupere a activitatii in cuantum de 75% din valoarea slariului.

reducerea salariilor angajatilor presupune acte aditionale la cim care inseamna si acordul angajatului, nu doar al angajatorului, deci este cu totul alta procedura.

trebuie sa va lamuriti intai dvs ce anume se hotareste a se face.
Codul Muncii-Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 MIA_VL MIA_VL Cum se calculeaza salariul in conditiile somajului tehnic pe 2011? (vezi toată discuția)