UN aspect foarte important: relatia mea cu directorul a fost departe de una cordiala. In urma unei fuziuni a ajuns pe acea pozitie si am ajuns intr-o pozitie conflictuala de la inceput pentru ca am avut "pretentia' sa nu fumeze in biroul unde lucram 15 oameni.
Am 2 spete care mi s-au intamplat:
1. S-a anuntat intern concurs pentru un post de sef de departament la care am participat impreuna cu un coleg. In final, a iesit castigator un al treilea, care nu se inscrisese in concurs.
2. Directorul directiei in care lucram ne-a anuntat pe neasteptate de numirea unui director adjunct, adus din alta banca.Postul nu se anuntase intern, in plus cel adus nu aducea nimic in plus ca experienta, pregatire, know -how, fiind chiar mai neexperimentat decat cei care lucram acolo.
Ambele miscari au fost facute de director.
Prima numire a fost facuta din ratiuni personale, directorul fiind foarte bun prieten cu cel numit. Dar pregatirea si experienta acestuia erau sub cele ale celor ce participasera la concurs. Mai mult, in urma cu putin timp noul sef de departament tocmai comisese o greseala grava, in urma careia reputatia bancii a avut de suferit. Pentru aceasta i s-a oferit o promovare.
Ulterior am aflat ca a doua miscare a fost facuta din ratiuni pur financiare. A fost adus cineva care avusese un salariu foarte mare la fostul loc de munca, caruia i s-a oferit si o crestere. Acest nivel a fost folosit ca justificare pentru director sa isi poata creste corespunzator salariul, pentru a respecta ierarhia.
Dincolo de aspectele ne etice, as vrea sa stiu drepturile angajatilor in aceste 2 cazuri. Cum isi poate conserva cineva sansele ca fiind competent, pregatit si cu rezultate sa nu fie "sarit" la avansari de catre companie si sa nu fie promovati altii care in cazul unei evaluari obiective nu s-ar clasa primii?
Chiar pornind de la premisa ca ar conta destul de mult relatiile personale si ca oricine prefera sa lucreze cu cineva cu care se intelege, exista in aceste spete vreun abuz din partea institutiei? Ce se poate reclama, ce se poate obtine?
Ce povestiti dvs seamana izbitor cu Caragiale si Musatescu.
Mai tineti minte replica aceea minunata si ingrozitor de actuala............. "Lasa-l tampit ca poate ajunge ministru !?"
Stiu ca cea mai complicata situatie profesionala este aceea in care seful iti este net inferior profesional. De obicei, se ajunge la stari de conflict ptr ca "seful", simtindu-se in inferioritate si neavand cu ce sa-si tina sub "control" subordonatii apeleaza la scheme comuniste de atitudine (vezi comportament neadecvat, glume proaste, urlete si ragete nefiresti, etc).
Am trait astefl de experiente si pot sa va spun ca am inteles din ele exact ce a dorit Nichita Stanescu sa invatam din versurile lui:"Nu mor caii cand vor cainii"
Si zau ca nu am murit. Am avut rabdare, am avut tutun si am trait momentul sa-si rad in barba de ce i s-a intamplat "sefului"
Ptr ca cu cat esti mai sus cu atat caderea este mai grea si mai dureroasa!
Iar eu am "plans" amarnic ptr el :yeah::dance3:
Nu are rost sa va mai stresati . Se intampla si la case mai mari. Cred ca aveti unde sa reclamati. Daca organizarea concursului a fost legala nu peteati sa contestati decat rezultatul obtinut de dvs.Referitor la evaluare asta este de ochii lumii, tot cine are "pile' este promovat.
La multi ani!
.