avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarii vor putea cumula pensia cu venituri din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarii vor putea cumula pensia cu venituri din chirii si ...

Pensionarii vor putea cumula pensia cu venituri din chirii si din divedende, în condițiile noii legi a pensiilor. nr. 127/2019 ?
Cel mai recent răspuns: mariana-vant , utilizator 14:24, 21 Ianuarie 2021
Legea 127/2019
art.109
În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie potrivit Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:
a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, conform prevederilor art. 79;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II.
Va multumesc pentru raspuns.
Am inteles ce scrieti dvs. si din Legea 127/2019:
"Art. 6. - (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, următoarele persoane:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă;
b) funcţionarii publici;

II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I; "

dar nu am inteles din articolul publicat de Dragos Niculescu in 19.01.2021, daca pensionarii vor putea cumula pensia cu venituri din chirii si din divedende:
"Spre deosebire de actuala legislație, cumulul pensiei va fi permis cu veniturile pentru care se datorează cotribuții de asigurări sociale (CAS), nu cu venituri dependente (salariale) sau independente (PFA-uri, chirii, dividende etc)."

(www.avocatnet.ro/forum/discu... )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie anticipata cu venituri realizate in sectorul privat simona_iunie simona_iunie Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care se pensioneaza anticipat dintr-o institutie publica, poate sa lucreze dupa pensionare la o firma ... (vezi toată discuția)
Suspendare pensie anticipata lia sfercea lia sfercea Daca dau in chirie un apartament o sa mi se suspende plata pensiei anticipate? Chiria find de 500 lei/ luna. (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata inainte de 3 iulie 2010 tulceanul tulceanul este adevarat ca pensionarii anticipat inainte de 3 iulie pot sa intre in campul muncii si sa pastreze si pensia ? daca lucreaza pastreaza si pensia ? (vezi toată discuția)