avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... succesiune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

succesiune

Buna ziua! Ma numesc Olimpia si v-as ruga sa ma ajutati. Este vorba despre casa bunicilor mei. Bunicul a murit iar bunica mai este inca in viata. La 2 ani dupa moartea bunicului meu tata si-a vandut casa , a renovat casa bunicilor , s-a mutat la bunica iar acum cateva luni s-a recasatorit cu o femeie mai tanara cu 30 ani(de seama mea).Succesiunea dupa bunicul s-a facut.Mentionez ca bunica a cedat partea ei matusii mele, care la randul ei mi-a cedat mie.Intrebarea mea este daca dupa moartea tatalui meu femeia cu care s-a casatorit are dreptul la ceva din ce detine tatal, daca acesta nu lasa nici un testament?
Cel mai recent răspuns: olympya , utilizator 15:38, 30 August 2006
Potrivit Legii nr. 319/1944 sotia are vocatie la mostenirea lasata de sot, avand o cota de 1/4 din mostenire, daca vine in concurs cu dvs.. Mai este important sa stiti ca masa succesorala este alcatuita din drepturile (bunurile) si datoriile defunctului de la data decesului acestuia. In concluzie, daca acest moment ar fi astazi, cand tatal dvs. are drepturi asupra mostenirii lasate de bunicul dvs., in masa succesorala pe care ar lasa-o tatal dvs ar fi incluse si aceste drepturi, iar din toata masa succesorala, actuala sotie a tatalui dvs. ar fi indreptatita sa primeasca 1/4 (cota valorica).
Buna ziua! Va multumesc ptr. raspunsul dat mai sus,dar totusi va-si ruga sa-mi spuneti daca exista vreo lege care sa atace legea nr319/1944; va intreb acest lucru pentru ca actuala sotie a tatalui meu s-a maritat cu el din interes si nu vreau sa beneficieze de ceva ce nu este al ei. Practic ea nu a ajutat cu nimic.Cand a vazut ca totul este frumos si bine i-a propus tatalui meu sa o ia de sotie ,ca daca nu, ea va pleca( au stat in concubinaj 5 ani si este mai tanara cu 30 ani). Va multumesc anticipat!
Aceasta lege este in vigoare. Daca se va da vreodata un act care s-o modifice sau sa o abroge vom vedea. Tatal dv. avea dreptul sa se recasatoreasca, ca orice cetatean. Ca aceasta casat. s-a facut din interes este o problema "morala" si si "legala"
Buna Olimpia. Am o intrebare care in functie de raspuns poate schimba situatia tatalui tau. Succesiunea bunicului tau s-a facut inainte ca tatal tau sa se casatoreasca si daca pe partea lui cuvenita prin succesiune este proprietar inainte de casatorie?
Daca tatal tau era proprietar inainte de casatorie, atunci casa nu este bun comun si nu se imparte in cazul divortului/partajului.
Insa in cazul succesiunii dupa tatal tau, atunci sotul supravietuitor are cota mentionata de lege.

Alte discuții în legătură

Cum deschid succesiunea in instanta marfan marfan buna ziua, am un bunic pentru care nu s-a deschis inca succesiunea. toate bunurile lui sunt insa trecute pe numele sotiei lui (bunica) si chiar, dintr-o ... (vezi toată discuția)
Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)
Mostenire din partea bunicilor carlorely carlorely Parintii tatalui meu sunt decedati in urma cu cativa ani. Nu s-a dezbatut mostenirea pentru ca tatal meu era singurul copil, casa si terenurile ramanand pe ... (vezi toată discuția)