avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna seara! Vă rog mult sa îmi dați o informație, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna seara! Vă rog mult sa îmi dați o informație, dacă este ...

Buna seara!
Vă rog mult sa îmi dați o informație, dacă este posibil..
Doresc sa cumpăr vechime in munca pentru perioada 1992-1997, deoarece mi s a pierdut cartea de munca de către actualul angajator . In acea perioada am lucrat la Fabrica de calculatoare electronice din București. Întreprinderea se afla Intr o situație foarte complicată d.p.d.v. juridic, eu nu știu dacă mai am șansa de a obține o adeverință de vechime pentru anii aceia, arhiva exista chiar în fosta întreprindere, dar foștii angajați nu au acces la ea..
Am două întrebări la care as dori sa aflu răspunsul, vă rog:
1. Daca am declarat Cartea de munca pierduta la Monitorul oficial, am fost la ITM și mi s a răspuns că nu au date de la ICE FELIX pentru perioada aceea, deci nu pot obține adeverință de vechime, pot cumpăra vechimea în aceste condiții?
2. Contribuția care trebuie achitata pentru cei 6 ani , 1992-1997, este de 25 % din venitul minim brut garantat pentru anul 2020, sau se calculează după alt algoritm,
Vă mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 20 Ianuarie 2021
Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

detalii
[ link extern ] -

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! va rog sa ma lămuriți dacă pot cumpăra ani de ... Iglm Iglm Bună ziua! Va rog sa ma lămuriți dacă pot cumpăra ani de vechime în munca pentru o perioadă scurtă din urmă în care nu am lucrat. Va mulțumesc! (vezi toată discuția)
Cotizare pentru cumparare vechime costel01 costel01 Buna ziua.As dori sa imi completez vechimea cu inca 5 ani si am inteles ca trebuie sa cotizez lunar pentru acest lucru.V-as ruga frumos sa-mi spuneti ce suma ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pensie. Barbu Nicolae Barbu Nicolae Dacă intr-o perioadă de timp (la vârsta de 35 ani)) am urmat cursurile universitare la zi, cu diplomă de licență și în același timp ap plătit ... (vezi toată discuția)