avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua, Avem nevoie de ajutorul Dvs. Patroana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua, Avem nevoie de ajutorul Dvs. Patroana firmei la care ...

Bună ziua, Avem nevoie de ajutorul Dvs. Patroana firmei la care am lucrat în noiembrie a schimbat contactul de munca. (la colegii mei la fel) Pe contract a trecut salar minim și 4 ore în ciuda faptului ca am lucrat și după 8...A zis ca numai asa poate sa ne păstreze fiindcă taxele după noi isi mari. Noi de frica am semnat. Ea a promis ca ne va plăti în continuare pe 8 ore. În decembrie o colega de a mea sa îmbolnăvit și când a revenit la munca a fost rugata sa scrie demisia... Când a venit vorba de plata a plătit conform contractului. Eu în decembrie am dat demisia fiindcă am găsit loc de munca mai bun. Am instruit pe colega care a venit în locul meu. Dat fiind ca am lucrat 8 ore și am fost corecta am crezut ca o sa fie și patroana... Surpriza... Vrea sa mi deie salar minim pe 4 ore... Deci nu respectă ce a promis.. Mai am 12 zile de concediu de anul trecut... Oare trebuie sa depun cerere sa fie plătit? Verbal mi a promis ca îmi da... Mai exact prima data mi a zis ca imi sa după a venit ca îmi da doar conform contractului... Și în ultimele luni eram doar pe salar minim... Va rog sa ne ajutați. Nu e corect ce face. Mulțumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:41, 24 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corect ,d.p.d.v. al legalitatii ,cum se face plata , intrucat vi s-a modificat c.i.m.

In speta, neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata orelor suplimentare Email Email Buna ziua, Lucrez la o firma privata de 10 ani, in contractul de munca este prevazut un program de 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana, iar noi lucram 9 ore ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi pt neplata salariala? bună ziua. la locul actual de munca, nu am mai fost plătită ... mipop mipop Bună ziua. La locul actual de munca, nu am mai fost plătită de 4 luni. Dacă am \"îndrăznit\" sa îmi cer salariul, în scris, am fost dată jos de pe ... (vezi toată discuția)
Recuperarea drepturilor banesti pentru ore suplimentare neplatite cristimnp cristimnp Salutare. Pe scurt povestea mea e asa...lucrez de 1 an si 2 luni la o companie unde am contract de munca pe 8 ore/zi,insa noi lucram 10 ore pe zi plus o ... (vezi toată discuția)