avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Tractare Peridoc cu numarul masinii, non-residenti
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Tractare Peridoc cu numarul masinii, non-residenti

Buna ziua,

Sunt Cetățean Roman cu rezidenta permanentă in Spania (dețin pașaport CRDS, fără CI). dețin permis de conducere spaniol și intenționez sa calatoresc in vacanta in România cu masina personala (inmatriculata in Spania) tractand un peridoc / remorca usoara (MMA sub 750 Kg)

Remorcile usoare (MMA < 750kg) nu se inmatriculeaza in Spania și nici in majoritatea țărilor U.E (cu 3 excepții incluzand aici si România).
Nu au numere de înmatriculare propriu și li se monteaza numărul de înmatriculare al autovehiculului tragator.
Nu au asigurare proprie DAR sunt incluse in asigurarea vehiculului tragator (deci sunt asigurate)

În ultimii 10 ani am calatorit in acest fel prin toata Europa (particip la concursuri de pescuit) incluzand Germania unde legislația privind înmatricularea remorcilor este similară cu România și nu am avut niciodată probleme. Am fost oprit la controale/filtre dar nici un polițist nu a cerut actele remorcii sau a întrebat de ce are același număr ca și masina.
În România nu am calatorit cu peridocul pana acuma dar intenționez sa o fac in vara următoare. Pe internet am citit "povesti" ale unor persoane in situații similare care s-au trezit cu dosar penal.
Nefiind niciodată certat cu legea m-am gandit sa ma informez din timp.

Am trimis solicitari de clarificare a situatiei catre DGT-ul spaniol și către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor încă din 6 Noiembrie 2020.
- răspunsul DGT-ului spaniol a venit după 8 zile indicand ca este legal sa circul in România cu ansamblul descris, masina inmatriculata in ES și peridoc (același număr) deoarece România este membră a Convenţiei de la Viena asupra circulaţiei rutiere

- răspunsul părții române (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ) după cum probabil ați ghicit nu a venit nici in ziua de astăzi

Care este parerea dumneavoastra referitor la cazul de mai sus? As încalcă vreo lege?
Cel mai recent răspuns: sebastianMS , utilizator 21:19, 2 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa scrie si in codul rutier din Romania:

Articolul 82
.........................
(2) Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat și pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condițiile tehnice prevăzute în Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 și ratificata de România prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.
......................

Daca scrie in asigurare ca e cuprins si peridocul, aveti motiv sa "comentati" (civilizat) , fata de orice politist. Nu sunt garantii ca nu dati de un incuiat, daca nu va iese, cereti a vorbi cu un sef de-al lui, sau rugati sa-si sune sefii.

Asta e ultima versiune a codului rutier si se actualizeaza permanent, pe portalul justitiei din Romania:
[ link extern ]
Multumesc frumos!

latka a scris:

Asa scrie si in codul rutier din Romania:

Articolul 82
.........................
(2) Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat și pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condițiile tehnice prevăzute în Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 și ratificata de România prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.
......................

Daca scrie in asigurare ca e cuprins si peridocul, aveti motiv sa "comentati" (civilizat) , fata de orice politist. Nu sunt garantii ca nu dati de un incuiat, daca nu va iese, cereti a vorbi cu un sef de-al lui, sau rugati sa-si sune sefii.

Asta e ultima versiune a codului rutier si se actualizeaza permanent, pe portalul justitiei din Romania:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis conducere canada cristoc cristoc Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o persoana (cetatean roman) cu permis de conducere emis in Canada poate lucra in Romania pe masina unei companii ... (vezi toată discuția)
Permisul coducere kosovo Ciresar Ciresar Cum poate circula in mod legal un cetățean kosovar care are viză de ședere în România, daca permisul de conducere obtinut in tara sa nu ii este ... (vezi toată discuția)
Masina cu numar strain. carol52968 carol52968 Buna seara. Pot circula cu o masina inmatriculata in Ungaria, (daca am dubla cetatenie si rezidenta in Ungaria) fara sa o inmariculez in Romania? Masina este ... (vezi toată discuția)