avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Mai exista microintreprinderi in 2010 ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Mai exista microintreprinderi in 2010 ?

LA MULTI ANI!
Parerile sunt putin impartite in ceea ce priveste anul fiscal 2010 pentru cei cu imp micro. Sunt anumite persoane din adm. fisc. care spun ca nu mai exista microintreprinderi ince pand cu anul 2010 . Atunci daca se desfiinteaza , ar trebui sa fac 010 pentru cei care ies din acesta conditie, salariile devin lunare , ies din microintreprinderi cu 31.12.2009 , intra profit cu 01.01.2010. ? sau sunt doar zvonuri?
Cel mai recent răspuns: A n d y , utilizator 11:49, 19 Ianuarie 2010
Se pare ca proiectul legii bugetului pe anul 2010, prevede faptul ca cota de impozitare pentru microintreprinderi este tot 3% ca in 2009!
Legal de la 01.01.2010 micro= adio, pentru ca , codul fiscal prevede cote de impunere 2007,2008,2009!
Pana acuma lucrurile se intampla asa cum se intampla de obicei in Romania .
Cu toate ca pe site-ul ANAF, in Codul Fiscal valabil pentru 2010 se mentine titlul IV , referitor la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor , art . 107 care reglementeaza cota de impozitare , prevede la alineatul (1) : Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este: 2% în anul 2007; 2,5% în anul 2008; 3% în anul 2009 , deci , nu este specificata nicio cota de impozitare pentru anul 2010 .

Cel mai probabil pana in ultima zi de depunere a declaratiei 010 , adica 31 ianuarie 2010 o sa stim sigur daca mai exista impozitul pe venituri micro si care o sa fie cota aferenta acestui tip de impozit .

Fiscul nu ar mai vrea sa fie impozit pe venit micro , pentru ca sunt prea multe micro , si cei de la fisc cred ca daca firmelele care platesc impozit pe venit micro ar trece la impozit pe profit ar fi incasari mult mai mari .

Auzisem ieri pe cineva ca vorbea de o cota de impozitare cuprinsa intre 3 si 5 % , dar pana acum nu a aparut nimic oficial , cu toate ca se presupune ca si in 2010 v-a exista acest tip de impozit , iar cota va fi aceeasi din 2009 .

Nu trebuie sa uitam ca Romania face parte din Uniunea Europeana si de la 1 ianuarie 2010 expira perioada de tranzitie care ne-a fost acordata .
Am si eu o mare nedumerire! Daca pt. recuperarea impozitului platit in plus la intreprinderile platitoare de impozit pe profit se face prin completarea si depunerea declaratiei 101, in cazul microintreprinderilor cum se face recuperaea? Se calculeaza cat e de recuperat si se scade din impozitul minim pt. trim. I 2010?
Microintreprinderile depuneau bilant ?


Care este deosebirea intre contabilitatea in partida simpla si cea in partida dubla ?
Iael a scris:

Microintreprinderile depuneau bilant ?


Da , sigur .Statutul de microintreprindere se referea la impunerea acestora pe venit , respectiv pe cifra de afaceri ( din care se scadeau anumite sume - nu detaliez).
Altminteri ele sint societati comerciale , infiintate in baza legii 31 , si aveau (au- ca inca nu stiu sa fie nimic scris oficial) obligatia de a intocmi si depune bilant .
-------
Partida dubla este modalitatea prin care , dpdv contabil , o suma este inregistrata in acelasi timp in doua conturi contabile , in unul pe debit , in celalalt pe credit .
Ca sa dau un exemplu : daca platesc un furnizor, asta inseamna ca datoria mea fata de acel furnizor scade concomitent cu suma de bani de la banca.
Partida dubla se bazeaza pe ideea ca orice bun detinut de o entitate are o sursa de provenienta.

Partida simpla este modalitatea prin care evidenta contabila se tine numai pe debit sau numai pe credit , fara a se mai evidentia corespondenta de care vorbeam mai sus , intre bun si sursa de procurare a acestuia.

Si ca sa fac si o gluma : partida simpla se numeste asa nu pentru ca ar fi simpla , ci doar pentru ca nu e dubla ....



Alte discuții în legătură

Impozitul 3% pt imm in 2010? viopopa1 viopopa1 Doresc sa stiu daca a fost prelungita legea privind plata impozitului pe venit (3%) si in anul 2010? Nu am gasit nicaieri oug prin care ramine in vigoare ... (vezi toată discuția)
Impozit mona_genes mona_genes buna ziua ! Sunt micro (imp 3 % venit ) si doresc ca de 01.01.2010 sa ma transform in platitoare de imp pe profit. Care sunt conditiile ? (vezi toată discuția)
Impozit 3% sau 16% simonacontabila simonacontabila Buna ziua, Am o problema mai dificila. Am vorbit cu mai multi, dar nu m-au putut ajuta cu nici o lege ... Sper ca Dvs ma puteti ajuta. Un SRL ... (vezi toată discuția)