avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am găsit foarte multe sentințe definitive prin care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am găsit foarte multe sentințe definitive prin care s-au anulat Personalități Juridice pentru Asociațiile care, pentru a nu încălca art. 4 din H.G. nr. 1588/2007, trebuiau să depună la dosarul din Instanță „Tabelul Nominal al membrilor Asociației de Propr

Am găsit foarte multe sentințe definitive prin care s-au anulat Personalități Juridice pentru Asociațiile care, pentru a nu încălca art. 4 din H.G. nr. 1588/2007, trebuiau să depună la dosarul din Instanță „Tabelul Nominal al membrilor Asociației de Proprietari, anexă la Acordul de Asociere, care va conține, în mod obligatoriu, următoarele: numele și prenumele proprietarului, adresa, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, indicarea titlului de proprietate, data exprimării voinței de asociere și semnătura.”

Știind că nu există precizate nici măcar Titlurile de Proprietate ale tuturor proprietarilor membri la dosarul din 1997 al A.P.71 Brăila, prin care aceasta s-a înființat total ilegal, voi cere instanțelor din Brăila să verifice dacă AP 71 Brăila s-a înființat legal și dacă a existat consimțământul proprietarilor de acum 23 de ani, eu ne-găsind nici măcar un proces verbal al niciunei adunări generale de constituire a AP 71 Brăila, în dosarul de acordare a personalității juridice aflat la grefa judecătoriei Brăila.

Cum e posibil ca magistrații să acorde Personalitate Juridică unei Asociații de Locatari sau de Proprietari care nu a prezentat la dosar niciun proces verbal al unei adunări generale de constituire, lipsind astfel consimțământul celor 458 de proprietari ai A.P.71 Brăila, care locuiesc încă din anul 1964 în 9 blocuri și 28 de scări, care sunt situate pe 6 străzi diferite, cele 9 blocuri-Condominii fiind la mare distanță unele față de altele, fără a avea părți, proprietăți și instalații comune, legate între ele ???

* Detalii despre sentința pronunțată de judecătorii din tribunalul Dolj
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2021
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 13:00, 12 Februarie 2021
pentru a nu încălca art. 4 din H.G. nr. 1588/2007,

Este norma abrogata din 2018 cand a intrat in vigoare L nr 196/2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:

pentru a nu încălca art. 4 din H.G. nr. 1588/2007,

Este norma abrogata din 2018 cand a intrat in vigoare L nr 196/2018

Se vede că nu cunoașteți tehnica legislativă.
Cum să uitați că foarte multe Asociații de Proprietari s-au înființat, încă din 1996, pe baza acelorași proceduri, multe pe baza legislației din 2007 până azi.
Eu am pus acea sentință ca exemplu, să se vadă că și pe baza Legii 196/2018 se anulează acordarea de personalitate juridică dacă nu ai depus actele cerute !
Inclusiv Legea 196/2018 obligă la anumite proceduri obligatorii:
Art. 15. - (1) Anterior constituirii Asociației de Proprietari, proprietarii unităților de proprietate imobiliară din Condominii se întrunesc pentru a hotărî cu privire la înființarea Asociației de Proprietari sau, după caz, la reorganizarea Asociației de Locatari în Asociație de Proprietari. Totodată, se hotărăște şi cu privire la persoana fizică sau juridică însărcinată cu întocmirea Acordului de Asociere şi a Statutului, cu privire la termenul de finalizare a acestora, data de convocare a Adunării de Constituire şi la modalitatea de decontare a costurilor generate de această acțiune. Hotărârea proprietarilor se consemnează într-un proces verbal care SE SEMNEAZĂ DE TOȚI CEI PREZENȚI.
(2) Cu cel puțin 10 zile înaintea datei fixate pentru adunarea proprietarilor de constituire a Asociației de Proprietari, TOȚI proprietarii se convoacă prin afișare la Avizier şi prin Tabel Convocator. Tabelul Convocator se semnează de cel puțin 50% + 1 din numărul proprietarilor din Condominiu.
(3) În cadrul adunării proprietarilor pentru constituirea Asociației de Proprietari se prezintă şi se adoptă Statutul Asociației de Proprietari, care cuprinde cel puțin următoarele informații:
a) (...) SEDIUL Asociației de Proprietari;
b) SCOPUL Asociației de Proprietari, CONFORM PREVEDERILOR LEGALE;
c) structura veniturilor şi a cheltuielilor, CU RESPECTAREA PREVEDERILOR LEGALE ÎN VIGOARE;
d) MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, PRECUM ȘI obligațiile și DREPTURILE ACESTORA;
e) structura organizatorică şi modul de funcționare, CU RESPECTAREA PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
f) repartizarea cheltuielilor Asociației de Proprietari, CONFORM LEGII;
h) modalitatea de soluționare a litigiilor, relațiile contractuale, penalizările.
(4) Statutul Asociației de Proprietari stabilește modul de organizare, regulile generale de funcționare şi atribuțiile Asociației de Proprietari, ale Adunării Generale, ale Comitetului Executiv, cenzorului şi administratorului de Condominii, CU RESPECTAREA PREVEDERILOR LEGALE ÎN VIGOARE.
Art. 16. - (1) Hotărârea proprietarilor privind constituirea Asociației de Proprietari se consemnează prin proces-verbal, înregistrat în Registrul Unic al Asociației de Proprietari care cuprinde procesele-verbale ale Adunării Generale, Comitetului Executiv și cenzorului, semnate de toți proprietarii care și-au dat consimțământul. Procesul-verbal semnat de către proprietarii care au hotărât, în condițiile art. 13 alin. (1), constituirea Asociației de Proprietari constituie anexă la Acordul de Asociere.
(2) Proprietarii își dau consimțământul, de regulă, în adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociației de Proprietari. În cazul proprietarilor absenți, consimțământul poate fi exprimat prin semnarea procesului-verbal prevăzut la alin. (1), în termen de 30 de zile de la data la care a avut loc adunarea de constituire, în condițiile art. 15.
Art. 17. - (1) Cererea pentru dobândirea personalității juridice a Asociației de Proprietari împreună cu Statutul, Acordul de Asociere ȘI PROCESUL VERBAL AL ADUNĂRII DE CONSTITUIRE se depun şi se înregistrează la Judecătoria în a cărei rază teritorială SE AFLĂ CONDOMINIUL.
(2) Statutul și Acordul de Asociere SE ÎNTOCMESC ÎN BAZA PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.
(3) ACORDUL DE ASOCIERE TREBUIE SĂ CONȚINĂ:
a) adresa și individualizarea proprietății individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele și prenumele TUTUROR PROPRIETARILOR ASOCIAȚI;
c) descrierea proprietății, cuprinzând: descrierea CONDOMINIULUI, structura CONDOMINIULUI, numărul de proprietăți individuale structurate pe număr de camere, numărul spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, SUPRAFAȚA TERENULUI AFERENT CONDOMINIULUI (al Asociației de Proprietari), numărul Cadastral sau Topografic AL IMOBILULUI și numărul de Carte Funciară, pentru imobilele înscrise în evidențele de Cadastru și Carte Funciară;
d) enumerarea și descrierea părților aflate ÎN PROPRIETATE COMUNĂ, precum și regulile de folosință a PĂRȚILOR COMUNE potrivit prezentei legi;
e) Cota-Parte Indiviză ce revine fiecărui proprietar DIN PROPRIETATEA COMUNĂ A CONDOMINIULUI (a Asociației de Proprietari);
f) declarațiile pe propria răspundere ale proprietarilor privind informațiile referitoare la Suprafețele Utile și construite în situația în care acestea diferă de cele înscrise în actele de proprietate asupra locuințelor sau a spațiilor cu altă destinație.
(7) Înscrierea ulterioară în Asociație a proprietarilor care nu au fost prezenți la adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociației de Proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior Adunării de Constituire, SE FACE LA CEREREA SCRISĂ A ACESTORA, PRIN SEMNAREA UNUI ACT ADIȚIONAL LA ACORDUL DE ASOCIERE. PRIN GRIJA PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ACTELE ADIȚIONALE SE ATAȘEAZĂ LA DOSARUL DE ÎNFIINȚARE A ASOCIAȚIEI, se păstrează la sediul Asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
(8) ACORDUL DE ASOCIERE ȘI STATUTUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ACTUALIZATE, SE DEPUN DE CĂTRE PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ORI DE CÂTE ORI SUNT MODIFICĂRI, LA JUDECĂTORIA în a cărei rază teritorială SE AFLĂ CONDOMINIUL.
(9) Odată cu pierderea calității de PROPRIETAR ÎN CONDOMINIU ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociații de Proprietari.
Art. 19. - (1) După dobândirea personalității juridice, Asociația de Proprietari se înregistrează la Organul Fiscal Local în a cărui rază teritorială SE AFLĂ CONDOMINIUL.
(2) După înființarea Asociației de Proprietari, aceasta SE IDENTIFICĂ PRIN (...) ADRESA CONDOMINIULUI, Încheierea președintelui Judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială SE AFLĂ CONDOMINIUL sau ORICE ALT DOCUMENT EMIS LA ÎNFIINȚARE ÎN BAZA LEGII (...). ACTELE EMISE DE CĂTRE ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI CUPRIND OBLIGATORIU DATELE DE IDENTIFICARE.
(3) TOATE ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI SUNT OBLIGATE SĂ AFIȘEZE LA LOC VIZIBIL, PE PERETELE EXTERIOR AL IMOBILULUI, SEDIUL ȘI DENUMIREA ASOCIAȚIEI RESPECTIVE, în imediata apropiere a căii de acces ÎN CONDOMINIU.
♦ NOTĂ: Instanțele din Brăila și din Galați, Primăria și A.N.A.F. Brăila trebuiau să se sesizeze DIN OFICIU, deoarece la adresa Bd. Independenței nr. 57, Bl.C1, Sc.4, Parter NU EXISTĂ NICIUN SEDIU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI NR. 71 DIN BRĂILA ȘI NICI O SIGLĂ EXPUSĂ PE PERETELE EXTERIOR AL CONDOMINIULUI, CARE SĂ DOVEDEASCĂ FAPTUL CĂ ACOLO EXISTĂ VREUN SEDIU SOCIAL AL VREUNEI ASOCIAȚII DE PROPRIETARI (în acest caz, avem de-a face cu faptele penale de Înșelăciune, Fals în Declarații și Fals și Uz de Fals, conform Codului Penal, art. 244, 323, 326) !
Așa-zisul sediu al Asociației de Proprietari nr. 71 din Bd. Independenței nr. 57, Bl.C1, Sc.4, Parter, a fost și este DECLARAT ÎN FALS de către președinții succesivi ai A.P.71 Brăila, ca fiind sediul social „oficial” al A.P.71 în Instanțele din Brăila și Galați, inducând în eroare orice instituții sau persoane.
Art. 21. - (1) Pentru modificarea sau completarea Statutului ori a Acordului de Asociere, ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ESTE NECESAR ACORDUL A CEL PUȚIN JUMĂTATE PLUS UNU DIN NUMĂRUL PROPRIETARILOR DIN CONDOMINIU.
(2) MODIFICĂRILE ȘI/SAU COMPLETĂRILE TREBUIE SĂ FIE MOTIVATE ȘI APROBATE PRIN HOTĂRÂRE A ADUNĂRII GENERALE a Asociației de Proprietari într-o ședință convocată și desfășurată CU RESPECTAREA PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI (articolele 47, 48 și 53) și ale Statutului Asociației de Proprietari.
(3) ORICE MODIFICARE SAU COMPLETARE A STATUTULUI SAU A ACORDULUI DE ASOCIERE SE ÎNREGISTREAZĂ LA JUDECĂTORIA CARE A EMIS ÎNCHEIEREA JUDECĂTOREASCĂ DE ÎNFIINȚARE.
(4) MODIFICĂRILE ȘI/SAU COMPLETĂRILE ADUSE STATUTULUI SAU ACORDULUI DE ASOCIERE FĂRĂ RESPECTAREA PREVEDERILOR ALIN. (3) NU SUNT OPOZABILE FAȚĂ DE PROPRIETARII CARE NU SUNT MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI sau față de terți.
Art. 22. (1) Proprietarii din Condominii trebuie să adopte un document scris cu privire la regulile şi condiţiile de folosinţă a PĂRŢILOR COMUNE ALE CONDOMINIULUI şi normele de conduită şi bună vecinătate dintre proprietari, numit REGULAMENT AL CONDOMINIULUI.
(2) REGULAMENTUL CONDOMINIULUI se iniţiază de către preşedintele Asociaţiei sau de către Comitetul Executiv al Asociaţiei de Proprietari, se dezbate şi se adoptă în Adunarea Generală a Asociaţiei de Proprietari cu acordul majorităţii proprietarilor DIN CONDOMINIU şi este adus la cunoştinţă, prin afişare la Avizier sau prin înmânarea unei copii conforme a acestuia, TUTUROR PROPRIETARILOR, în termen de 7 zile de la adoptare.
(3) Regulile de folosinţă a PROPRIETĂŢII COMUNE nu vor fi afectate de schimbarea titularului dreptului de proprietate.
(4) REGULAMENTUL CONDOMINIULUI nu poate impune nicio restricţie exercitării drepturilor proprietarilor în afara celor care sunt justificate prin DESTINAȚIA IMOBILULUI, aşa cum este prevăzută în proiectul tehnic şi Cartea Tehnică a construcţiei.
(5) Toţi proprietarii, precum şi chiriaşii DIN CONDOMINIU sau persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată ÎN CONDOMINIU sunt obligaţi să respecte REGULAMENTUL CONDOMINIULUI. Responsabilitatea informării chiriaşilor şi a persoanelor ce tranzitează CONDOMINIUL referitor la prevederile REGULAMENTULUI CONDOMINIULUI aparţine proprietarului.
(6) În cazul nerespectării REGULAMENTULUI CONDOMINIULUI de către unul dintre proprietari sau chiriaşi, ceilalţi proprietari pot sesiza preşedintele şi/sau Comitetul Executiv al Asociaţiei de Proprietari cu privire la aceste nereguli.
CAP. III. Drepturile şi obligațiile proprietarilor.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Asociațiile de proprietari sunt obligate să actualizeze toate actele constitutive la judecătoria locală, altfel încalcă legea nr. 196/2018, art. 11, 17, 21, 104 și 107 ! flory_mr flory_mr Este foarte explicită această speță de la Judecătoria Sectorului 5 din București, chiar dacă se referă la Asociațiile de Locatari care nu aveau ... (vezi toată discuția)
Președintele și membrii comitetului executiv trebuie să fie obligatoriu membri semnatari în acordul de asociere pentru a avea dreptul să fie aleși în conducerea asociației. flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Dacă președintele și așa-zișii membri ai Comitetului Executiv ai Asociației de Proprietari nu sunt aleși și votați în Adunările Generale ... (vezi toată discuția)