avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul maternal de 3 ani?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul maternal de 3 ani?

vreau sa va intreb daca exista posibilitatea sa-mi prelungesc concediul pentru cresterea copilului cu inca un an si daca da, cum se modifica imdemnizatia sau daca o mai primesc.........
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 17:10, 3 Ianuarie 2010
Ati putea prelungi durata concediului cu inca un an, in cazul in care copilul are handicap, perioada in care veti primi indemnizatia.
Mai aveti posibilitatea de a solicita angajatorului sa va acorde 1 an concediu fara plata. Bineinteles, in acest caz, nu mai aveti dreptul la niciun fel de indemnizatie.
In functie si de relatia pe care o aveti cu angajatorul, puteti solicita acestuia sa va desfiinteze postul, iar dvs sa beneficiati de somaj.
In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
Dupa incetarea suspendarii,adica reantoarcerea din concediu CIC,puteti beneficia concediu fara plata,de concediu medical ingrijire copil bolnav conform OUG 158/2005,apoi daca vi se desfiinteaza locul de munca va puteti inscrie la somaj.

OUG 158/2005-
Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 27. - (1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.
Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical ingrijire copil monica.daliu monica.daliu Buna ziua, Am 2 copii, unul de 4 ani si unul de 2. In ultimul an am beneficiat de 11 zile concediu medical, din care 6 pentru ingrijirea unuia dintre copii. ... (vezi toată discuția)
Cic (handicap grav) Stelianro Stelianro Buna ziua, Pana la ce varsta a copilului cu handicap grav mama poate beneficia de concediu de crestere si ingrijire copil cu dizabilitati? Mentionez ca fiul ... (vezi toată discuția)
Zile concediu medical mihaela david mihaela david cate zile de concediu medical pentru ingrijire copil bolnav se pot acorda intrun an? (vezi toată discuția)