avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua.Vă rog sa-mi spuneti daca la un proces de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua.Vă rog sa-mi spuneti daca la un proces de succesiune, suma ...

Bună ziua.Vă rog sa-mi spuneti daca la un proces de succesiune,suma ratelor platite la bancă pentru un credit imobiliar contractat impreuna,după decesul sotului se imparte la toti mostenitorii sau ramane parte doar celui care a platit?multumesc
Cel mai recent răspuns: cezyochi , utilizator 17:01, 17 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Patrimoniul succesoral cuprinde un activ (bunuri ce pot fi mostenite) cat si un pasiv (datorii si sarcini ale succesiunii). Pasivul succesoral este alcatuit din datoriile mostenirii, printre care si contractele de credit incheiate.
Codul Civil prevede ca datoriile se mostenesc si limitele in care mostenitorii sunt tinuti sa raspunda pentru aceste datorii: art. 1.114 alin.2 din C.civ. “Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia”.
Asadar, cel care accepta mostenirea devine si titularul obligatiei de a suporta datoria succesiunii.
Multumesc de raspuns,dar mă refeream la suma platita timp de 6 ani de la deces,nefiind deschisa succesiunea de nici un mostenitor...este vorba daca acesti bani se impart intre toti mostenitorii la deschiderea succesiunii,sau raman in cota-parte persoanei care a platit?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Executare silita - obligatia de achitare a creditului de catre sora decedatei Alexandrarares Alexandrarares Buna ziua. O doamna a decedat anul trecut.Nu a fost casatorita,nu a avut copii.Nu a detinut absolut nimic pe numele ei.A avut in schimb doua credite la ... (vezi toată discuția)
Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar vasile2013 vasile2013 Nu am reusit sa gasesc in codul civil daca mai exista in cazul mostenirii institutia acceptarii acesteia sub beneficiul de inventar....Mai exista ... (vezi toată discuția)