avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua,
Cum se stabileste pensia de urmas pentru doi copii.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 20 Februarie 2021
Cuantumul pensiei de urmaş

Pensia de urmaş se calculează din:

• pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
• pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, inclusiv în situațiile în care era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat sau, după caz, din punctajul mediu anual aferent pensiei de invaliditate gradul I, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a. 50% - pentru un singur urmaş;
b. 75% - pentru 2 urmaşi;
c. 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas sotie supravietuitoare Pepiofi Pepiofi Stimate Doam, (Doamna)-daca nu este problema, mai am o intrebare. Tatal meu a decedat de o luna . Mama are dreptul de pensie de urmas , dupa 51 de ani de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas mickey_mouse mickey_mouse buna ziua.am si eu o dilema....fiind 2 urmasi,este posibil ca unul dintre acestia sa beneficieze de o pensie mai mare decat celalalt sau amandoi vor beneficia ... (vezi toată discuția)
Cuatumul pensiei de urmas silviuandrei silviuandrei Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza o pensie de urmas daca bunicul care a decedat avea o pensie de 1700 .Menstionez ca bunica are 69 ani si au fost ... (vezi toată discuția)