Poti functiona ca pfa sau microintreprindere, si va explic scurt diferentele intre impozitul pe venit si pe profit:
- impozitul pe venit este de 1% in cazul in care aveti un angajat (adica dvs), sau 3% in cazul in care nu aveti niciun angajat. Adica din 100 de lei castigati, 1 sau 3 lei ajung la stat.
- impozitul pe profit este de 16%, insa se calculeaza din alta suma. Spre exemplu, daca in cazul unei vanzari de 100 de lei aveti profit 10 lei, impozitul e 1.6 lei (16% din aia 10 lei). Profitul ar insemna vanzarea aia din care se scad investitiile. Adica la produsul "mileu pentru TV LCD", se scad costurile de achizitie a materialelor, manopera, etc, profitul fiind suma curata ramasa in mana.
In functie de cum va cade mai bine, alegeti impozit pe venit sau profit. Se poate trece de la unul la altul oricum, dar trebuie marit capitalul social, in cazul trecereii de la impozit pe venit la impozit pe profit (45.000 de lei). Va adresati unui contabil pentru informatii concrete.
Vanzarea ocazionala pe OLX nu necesita aprobare de la ANAF, decat in cazul in care vindeti ca firma.
Monetizarea unui canal de youtube nu necesita aviz, insa nici nu se poate face asa usor, ultimele modificari din 2019 precieaza un minim de 1000 de abonati si 4000 de ore vizualizate in decurs de 12 luni (iar pentru homemade content e greu tare). Stiu asta pentru ca fac editare de continut pentru cateva persoane si mereu imi urla mie in urechi ca nu au vizualizari, de parca e vina mea.
Sper ca v-am ajutat macar un pic, dar pentru informatiile legate de impozite va sfatuiesc un contabil.
~ final discuție ~