avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Doresc sa imi deschid un magazin online
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Doresc sa imi deschid un magazin online

Buna!
Doresc sa imi deschid un magazin online, in care sa vand produse handmade-crosetate, tricotate, brodate, instructiuni, etc.
Ce trebuie sa fac, pas cu pas, pentru ca acest lucru sa fie legal? Cat ar fi impozitul pe venit/profit si cum se calculeaza, cum se plateste(anual, lunar, in functie de cate vanzari am sau e o suma fixa?) De la ce varsta se poate face acest lucru? Dar vanzarea ocazionala pe platforme de tipul "olx", etc, are nevoie de aprobare de la ANAF?

M-am gandit sa imi deschid si un canal de YouTube, si sa il monetizez. Pentru acest lucru, este nevoie de vreun aviz?

As aprecia mult orice ajutor si raspuns.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: savysb , utilizator 19:32, 6 Martie 2021
Poti functiona ca pfa sau microintreprindere, si va explic scurt diferentele intre impozitul pe venit si pe profit:
- impozitul pe venit este de 1% in cazul in care aveti un angajat (adica dvs), sau 3% in cazul in care nu aveti niciun angajat. Adica din 100 de lei castigati, 1 sau 3 lei ajung la stat.
- impozitul pe profit este de 16%, insa se calculeaza din alta suma. Spre exemplu, daca in cazul unei vanzari de 100 de lei aveti profit 10 lei, impozitul e 1.6 lei (16% din aia 10 lei). Profitul ar insemna vanzarea aia din care se scad investitiile. Adica la produsul "mileu pentru TV LCD", se scad costurile de achizitie a materialelor, manopera, etc, profitul fiind suma curata ramasa in mana.

In functie de cum va cade mai bine, alegeti impozit pe venit sau profit. Se poate trece de la unul la altul oricum, dar trebuie marit capitalul social, in cazul trecereii de la impozit pe venit la impozit pe profit (45.000 de lei). Va adresati unui contabil pentru informatii concrete.

Vanzarea ocazionala pe OLX nu necesita aprobare de la ANAF, decat in cazul in care vindeti ca firma.

Monetizarea unui canal de youtube nu necesita aviz, insa nici nu se poate face asa usor, ultimele modificari din 2019 precieaza un minim de 1000 de abonati si 4000 de ore vizualizate in decurs de 12 luni (iar pentru homemade content e greu tare). Stiu asta pentru ca fac editare de continut pentru cateva persoane si mereu imi urla mie in urechi ca nu au vizualizari, de parca e vina mea.

Sper ca v-am ajutat macar un pic, dar pentru informatiile legate de impozite va sfatuiesc un contabil.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2021
savysb, utilizator
Savysb, multumesc mult ca mi-ati explicat atat de frumos.
Vreau sa va mai intreb ceva, daca stiti: daca eu livrez un colet prin posta, in tara, cam cat ar costa? Si cel mai important: cum primesc eu banii de la client?
Multumesc din nou :)

savysb a scris:

Poti functiona ca pfa sau microintreprindere, si va explic scurt diferentele intre impozitul pe venit si pe profit:
- impozitul pe venit este de 1% in cazul in care aveti un angajat (adica dvs), sau 3% in cazul in care nu aveti niciun angajat. Adica din 100 de lei castigati, 1 sau 3 lei ajung la stat.
- impozitul pe profit este de 16%, insa se calculeaza din alta suma. Spre exemplu, daca in cazul unei vanzari de 100 de lei aveti profit 10 lei, impozitul e 1.6 lei (16% din aia 10 lei). Profitul ar insemna vanzarea aia din care se scad investitiile. Adica la produsul "mileu pentru TV LCD", se scad costurile de achizitie a materialelor, manopera, etc, profitul fiind suma curata ramasa in mana.

In functie de cum va cade mai bine, alegeti impozit pe venit sau profit. Se poate trece de la unul la altul oricum, dar trebuie marit capitalul social, in cazul trecereii de la impozit pe venit la impozit pe profit (45.000 de lei). Va adresati unui contabil pentru informatii concrete.

Vanzarea ocazionala pe OLX nu necesita aprobare de la ANAF, decat in cazul in care vindeti ca firma.

Monetizarea unui canal de youtube nu necesita aviz, insa nici nu se poate face asa usor, ultimele modificari din 2019 precieaza un minim de 1000 de abonati si 4000 de ore vizualizate in decurs de 12 luni (iar pentru homemade content e greu tare). Stiu asta pentru ca fac editare de continut pentru cateva persoane si mereu imi urla mie in urechi ca nu au vizualizari, de parca e vina mea.

Sper ca v-am ajutat macar un pic, dar pentru informatiile legate de impozite va sfatuiesc un contabil.

Scuze pentru intarziere, va raspund acum.
Valoarea de expediere la posta se calculeaza in functie de colet, dar de regula e mai ieftina decat la serviciile de curierat. Se livreaza cu ramburs, adica cel ce primeste trebuie sa plateasca contravaloarea iar posta va trimite banii (cu postasul, acasa, sau primiti aviz de ridicare a banilor de la OP de care apartineti).
Cu toate astea, practica cea mai des intalnita (datorita timpului economisit) e utilizarea unui curier cu plata transportului la destinatar. Una e sa trimiti un colet azi si sa ajunga maine cu un curier, alta e sa il trimiteti azi si sa ajunga peste o saptamana la destinatar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am vandut o masina lego pe olx, pozele erau reale, ... Adata85 Adata85 Buna ziua. Am vandut o masina lego pe olx, pozele erau reale, s-a trimis prin Fan Curier cu deschidere la domiciliu. Persoana a preluat coletul, iar dupa ... (vezi toată discuția)
M-au furat cei de la o firma de curierat abx5 abx5 Si eu trec printr-o chestiune la fel de delicata cu [editat]. Acum doua saptamani am trimis un colet prin OLX (un telefon samsung edge in valoare de 2100 ... (vezi toată discuția)
D220 la o intreprindere individuala erikadu erikadu Buna ziua mi-am infintat intreprindere individuala cu activitate principala 3299 si secundare comertul acestora (fac produse handmade-jucarii crosetate, ... (vezi toată discuția)