Doresc sa cumpar un imobil dar proprietarul nu vrea sa declare valoarea reala a tranzactiei in acte ci o valoarea mai mica. Puteti sa imi spuneti ce riscuri am eu ca si cumparator in cazul acesta?
Vanzatorul e cel ce a inaintat propunerea si interesul meu nu este sa fac evaziune, probabil partea mea de taxe nu va creste semnificativ, interesul lui pare mai mare, nu stiu ce taxe/impozite are de achitat. Se poate el razgandi dupa efectuarea actelor si sa isi ceara imobilul inapoi urmand sa achite suma trecuat in contract?
EDIT: din ce am gasit eu din 2017 nu se mai plateste impozit pentru tranzactiile sub 450000 RON, in cazul meu suma reala ar trebui sa fie neimpozabila.
Dacă prețul vânzării este mai mic de 450.000 lei, nu vad cu ce îl afectează pe vânzător declararea prețului real. Partea lui e aceeasi, iar costurile notariale vor fi suportate de dvs.
Intr-adevar, peste 450.000 lei se plătește un impozit, dar având în vedere că obtine un pret destul de frumos, nu cred ca e un capăt de țară acel impozit.
Riscul pentru dvs ar fi ca in caz de evictiune sau vicii ascunse, daca veti ajunge in instanta, dvs nu veti putea solicita despăgubiri, decât prin raportare la prețul din act.
Apoi, din punct de vedere moral, dvs ati obținut suma respectiva cu munca si eforturi. Din moment ce ii dati suma pe care o cere, de ce ar trebui să declarați ca i-ati dat mai putin?
Multumesc de raspuns, eu nu am ce sa ascund, pot sa justific fiecare leu pe care il am in cont, tocmai de aceea sunt un pic contrariat de propunerea vanzatorului. Avand in vedere ca nu trebuie sa plateasca impozit pe suma reala o sa incerc sa discut cu el problema.