Cel mai bine ar fi sa faceti un contract de asociere in participatiune in care dvs.sa asigurati finantarea cu suma de 150.000 ron a activitatilor pe care le desfasoara partenerul.
Acordarea de imprumuturi intra in sfera atributiilor entitatilor bancare sau a IFN-urilor.
Bafta!
Si totusi... in Normele de aplicare a noului Cod fiscal se limiteaza cheltuiala deductibila a dobanzii aferente imprumuturilor acordate de alte entitati decat cele bancare la nivelul dobazii legale...
Cred ca deja avem un temei legal chiar in aceste Norme (publicate in MO din 31.12.2009).
Contractul de asociere in participatiune se incheie in forma autentica?
Persoana care imprumuta banii nu doreste dobanda, dar nu stiu daca se poate sa se incheie contractul fara dobanda.
nu trebuie sa fie in forma autentica insa nu stiu daca este cea mai potrivita forma cea mai potrivita deoarece potrivit art. 251 C Com asocierea in participatiune are loc numai atunci cand un comerciant sau o societate comerciala acorda uneia sau mai multor persoane ori societati o participatiune in beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni sau chiar asupra intregului comert. Deci ar reveni o sarcina pentru fiecare din parti inca de la inceput ceea ce vad ca nu se doreste (nici macar dobanda). Obiectul contractului de asociere in participatiune il constituie efectuarea de acte sau fapte de comert in scopul obtinerii unui profit ce urmeaza sa fie impartit intre participanti. In general obiectul contractului de asociere in participatiune trebuie sa se includa in obiectul activitatii autorizate a asociatului administrator. Unul din scopul societatilor comerciale este de a produce venituri, profit, imprumuturile astea fara dobanda, garantii, etc intre societati nu sunt vazute prea bine nici de organele de control fiscal.