avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Însărcinatele care obțin venituri din profesii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Însărcinatele care obțin venituri din profesii liberale au dreptul la concediu de risc maternal?

Bună seara!
Însărcinatele care obțin venituri din profesii liberale și care au încheiat contract în baza OUG 158/2005, pot beneficia de concediu de risc maternal? Întreb deoarece mi s-a comunicat faptul ca, potrivit OUG 158/2005 (art. 31 alin. 1) coroborat cu OUG 96/2003 doar salariatele pot beneficia de concediu de risc maternal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2021
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:33, 11 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoanele care realizează venituri din activități independente și din profesii liberale pot opta să beneficieze de dreptul la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate dacă achită o contribuție aferentă asigurării pentru concedii și indemnizații, diferită de contribuția de asigurări sociale de sănătate, în cuantum de 1% din venitul lunar înscris de contribuabil în contractul de asigurări de sănătate.
Va mulțumesc pt răspuns. Dar, de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate mi s-a comunicat faptul ca nu beneficiez de concediu de risc maternal deoarece nu sunt salariata ( obțin venituri din profesii liberale), cu toate ca am achitat contribuția de 1%. Temeiul de drept invocat de ei este art. 31 alin. 1 din OUG 158 /2005 care stipulează faptul ca acest concediu de risc maternal se acorda în condițiile prevazute de OUG 96/2003, adică doar salariatelor. Asta a fost interpretarea CASJ.
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2021
Cornelia 123, utilizator
Este corecta interpretarea celor de la CASJ.
Daca cititi doar art.1 din OUG nr.96/2003, va lamuriti:

ART. 1
(1) Prezenta ordonanţa de urgenţă reglementează măsuri de protecţie socială pentru:
a) salariate gravide şi mame, lăuze sau care alăptează, de cetăţenie română ori a unui stat membru al Uniunii Europene şi din Spaţiul Economic European, care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator;

Și dacă citesc art. 10 alin. 7 din OUG 158/2005 :
"Pentru persoanele prevazute la art.1 alin 2, în cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, PENTRU SITUAȚIILE PREVAZUTE LA ART. 9 și 31, baza de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate (...) "
Art. 1 alin 2 :" Se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate (...) persoanele fizice, altele decât cele prevazute la alin. 1, pe baza de contract (...) "
Art. 31 se refera la concediul de risc maternal.

Deci, pentru persoanele fizice asigurate în baza contractului de asigurări de sănătate, pentru situațiile prev de art 31 (concediu de risc maternal) indemnizația se calculează conform art. 10 alin. 7.

De aici rezulta ca beneficiază de indemnizații de risc maternal și persoanele fizice asigurate în baza contractului de asigurare, nu doar salariatele.
Părerea mea este că interpretarea celor de la CASJ nu e una corecta.

Alte discuții în legătură

Concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate paula manta paula manta va rog sa ma sprijiniti sa localizez ce inseamna indemnizatii de risc maternal, baza legala, multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal miela miela Buna ziua, Sunt insarcinata in doua luni si angajata cu norma intreaga la o firma, as vrea sa ma mut la alta firma . In acest caz as putea beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediul medical de risc maternal KlaraS KlaraS Cum este platit concediul medical de risc maternal? (vezi toată discuția)