avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ne poate obliga Primaria sa angajam expertizare, pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ne poate obliga Primaria sa angajam expertizare, pe cheltuiala noastra?

"NOTIFICAM presedintele asociatiei sa aduca la cunostinta tuturor proprietarilor, in regim de urgenta, obligatia constituirii unui fond de reparatie/consolidare necesar expertizarii tehnice, proiectarii si consolidarii blocului, cat si asupra faptului de a lua in considerare necesitatea suspendarii oricarei interventii la fatada blocului pana la finalizarea raportului de expertiza tehnica, care va stabili solutia de consolidare."

Intrebari (nu's deloc retorice):
- De unde "stie" onor Primaria ca e NECESARA expertizarea tehnica? (Blocul nostru nu a fost construit nici primul, nici ultimul, dintre cele sase facute dupa acelasi proiect si nu exista semne - conform expertilor intrebati in particular - ca ar fi necesara.). Este, ca si urmatorul turn, in fosta albie a Bahluiului, cea de la 1800 si ceva, dar sunt convins ca cei de la Primarie care au emis hartia habar nu au si, oricum, nu conteaza, fiind avut in vedere acest aspect in proiect, care a fost respectat.)
- Pe ce baza isi permite Primaria sa "sugereze" ce sa facem (strecurand, "intamplator", termeni ce denota imperiozitate si maximum de stress: "urgenta", "obligatia", "necesar" s. a.), finalmente, CONSOLIDARE, atat timp cat nu rezulta de nicaieri ca se impune (pe baza iminentei unei expertize pe care nu noi, proprietarii, o solicitam)?

Pe foarte scurt, va rog sa tineti cont ca Primaria Iasului este singura (de municipiu mediu sau mare din Romania) care nu acceseaza fonduri europene pentru reabilitarea blocurilor! Ca urmare, da mana libera Presedintilor si Administratorilor de Asociatii - sa... jupeasca inclusiv pensionarii care sunt majoritari, pentru a strange fonduri pe care nu le justifica ulterior, pentru lucrari si/cu materiale de cea mai proasta calitate (unii, nestiind ce solutii mai exista, sunt de-a dreptul entuziasmati - "E mai frumos decat inainte!" - comparand doar cu, de exemplu, ferestrele sparte, neingrijite de ei, cu cornier ruginit etc.
Asadar nu exista si nu pot fi initiate controale care ar constata lesne ca nu exista (cladirile avand 37 metri iar 28 e limita minima de la care sunt necesare) brauri din material termoizolator incombustibil, din etaj in etaj, la turnul etalon (in care locuieste Administratorul) si alte... Dorelisme, care au dus acum doua luni, cand au fost rafale puternice de vant, la disparitia "termosistemului" pe cativa zeci de metri patrati, situatie remediata intre timp, insa urmarea este obligarea proprietarilor de la celelalte blocuri sa adopte aceeasi pseudosolutie care creste de la inexistent la maximum pericolul la foc si fum (hidrantii nemaiexistand de 30 de ani) si in acelasi grad a celui de acumulare de umiditate (aerisirile initiale fiind ori complet obturate, ori cu debit diminuat consistent al tirajului).

Practic, Primaria ne transmite ca, nevrand sa acceptam jumulirea - la randul ei, aceasta institutie fiind presata - "sa faca ceva cu blocurile" - de catre dezvoltatori pe care ii deranjeaza aspectul imbatranit al turnurilor, avand santiere la cativa metri - vom regreta perioada in care am fi putut iesi ieftin si... prost.

Pe baza a ce ne poate - DACA ne poate - obliga Primaria sa obtinem expertizarea unui singur bloc dintre cele sase, aliniate, dintre care patru in curs de... polistirenizare, va rog!?
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2021
vdragoslav, utilizator
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 12:19, 17 Martie 2021
aveti autorizatie de constructie pentru reabilitarea blocului?
Nu. Asociatia nu are pentru niciun bloc.
Dar ce legatura are autorizatia de construire in situatia supusa atentiei? Nu e necesara, conform legii.
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2021
vdragoslav, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucrarile de reabilitare TERMICA a blocurilor pe langa avantajele aduse confortului termic au dezavantajul ca mascheaza problemele structurale ale blocului.O expertiza tehnica a structurii de rezistenta este ingreunata.Multe blocuri incadrate cu risc seismic au fost "amvelopate".O eventuala consolidare a structurii va duce la detriorarea izolatiei termice
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2021
mitabiciclista, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica NCorina NCorina Blocul in care locuiesc este in bloc cu 10 etaje. Presedinta cenzorilor si administratorul ( nu locuieste in blocul nostru) insita sa ne punem polistiren pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as dori sa stiu daca proprietarul unui apartament ... AndMarin AndMarin Buna ziua, As dori sa stiu daca proprietarul unui apartament incadrat la clasa de risc seismic 1 are vreo raspundere penala in fata chiriasului sau ... (vezi toată discuția)