avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentare

Vreau sa rog si poovestesc Am divortat in data de 2003 si o hotarit la mine copilul .Da mai am avut proces acuma nu de mult la 2005 la Timisoara tot pentru copil si am castigat ,dar fostul meu de sot nu vrea sa trimite pensia alimentar si vreau o ajutor sa fac o cerere ca sa pot sa dau la tribunal (mentionezi ca fostul meu soti nu are loc de munca,si nici nu a avut niciodata si este influentat dupa parerea mea si de catre autoritatile locale As dori cine citeste aceste randuri daca poate cineva sa ma ajute,multumesc pentru orice sfat .
Daca sunt neclaritati va rog intrebati-ma ,si a-si dori sa ma ajutati!!!
Cu respect o doamna care are doi copii ma aflu in somaj si nu am ajutor (financiar)
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 19:26, 4 Ianuarie 2010
Trebuie sa formulati o plangere penala pentru abandon familial in conformitate cu disp.art.305 c.pen. impotriva fostului dvs sot.
Acesta poate fi obligat doar la plata restantelor pe ultimii trei ani,intrucat pentru sumele datorate inainte de aceasta perioada a intervenit prescriptia
In momentul in care achita ,pana la ultima faza procesuala inainte de solutionarea pe fond a cauzei puteti retrage plangerea.
Impacarea partilor inlatura rapunderea penala a sotului.
Buna seara,
Faceti o plangere penala la Parchet impotriva fostului sot pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie.

Abandonul de familie-art.305 C.pen.
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
luiza2008, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare lexyaly lexyaly fostul meu sot n-a platit pensia alimentara de cand s-a incheiat divortul din 2007 .imi poate cineva da o cerere tip pe care s-o depun la judecatorie pt ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)