BUNA SEARA, As avea si eu o intrebare,am beneficiat de concediu de crestere si educare a copilului timp de 2 ani si mam inbolnavit chear in luna care sa teminat concediu de creestere a copilului. Inrtrebarea mea este ,daca as beneficia de concediu medical dela firma unde am lucrat sau concediu fara plata oluna de zile pina imi termin tratamentul. ? VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA.:luck:
1. Puteti beneficia de indemnizatie pentru incapacitate de munca daca prezentati la angajator un certificat medical.
2. Temeiul legal este OUG 148/2005, asa cum a fost modificata de Legea 7/2007:
Art.18
(5) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.
(6) În situaţia prevăzută la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se ia în calcul salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată din perioada respectivă.
Daca ati terminat concediul CIC ati facut cerere de revenire la angajator?
Puteti beneficia de indemnizatie incapacitate temporara de munca asa cum a mentionat dl Valeriu si aduceti adeverinta de la Agentia locala de prestatii sociale pentru a vi se calcula concediul medical,perioada concediului CIC este perioada asimilata stagiului de cotizare.
Durata concediului medical este prezentata mai jos conform Norme de aplicare a OUG 158/2005
Art. 24. - (1) Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale
Art. 25. - (1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.
(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 45 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 45 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.
VA MULTU MESC PENTRU RASPUNS. Am facut cerere pentru inceperea activitati si am fost in data de 31 . 12.2009 prima zi de lucru si astazi am vorbit cu angajatorul dupa ce am fost la medic pentru noi investigati, si zice caci nu pot beneficia de concediu medical din partea lor si nici fara plata, ori merg la lucru ori sami fac lichidarea pe care eu nu doresc so fac , ce ma sfatuiti sa fac in cazul asta, si deunde as putea lua adeverinta de asigurat in cazul asta pentru acordarea concediului medical daca am dreptul.
Concediu medical
Manuasz
Bună ziua, ma numesc Ciprian eu de mic am probleme cu coloana, dar din 2014 ma tot plimb pe la doctori, neurochirurgie, și neurologie, am maduva spinarii ... (vezi toată discuția)