Buna ziua
As dori sa stiu daca exista vreo lege care sa permita pensionarea ptr.limita de varsta a fratelui meu incadrat in grad accentuat de handicap. Are 35 de ani (fara 9 zile) in campul muncii si 54 de ani. Actualmente este intr-o pensie de boala (care nu acopera multe nevoi). Mi s-a spus ca in decizia de la Directia de handicap trebuie sa fie mentionata Legea 263/2010, art.58 care permite pensionarea de varsta. Birocratia (in ce priveste pensia de boala cu evaluari si reevaluari) este fara limite si am dori sa evitam asta. Multumesc.
H.G.257/2011
Art 43
(1) Reducerea prevăzută la art. 58 din lege se aplică persoanelor cu handicap care, la data solicitării pensiei, fac dovada acestui statut cu certificatul de încadrare în grad de handicap, emis în condițiile legii;
(2) În vederea aplicării art. 58 din lege, certificatul de încadrare în grad de handicap va conține obligatoriu:
a) data dobândirii handicapului;
b) gradul de handicap;
c) mențiunea că persoana este nerevizuibilă;
d) mențiunea că certificatul a fost emis pentru aplicarea art. 58 din lege.
(3) Reducerea prevăzută la alin. (1) se face numai în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat.
H.G.257/2011
Art 43
(1) Reducerea prevăzută la art. 58 din lege se aplică persoanelor cu handicap care, la data solicitării pensiei, fac dovada acestui statut cu certificatul de încadrare în grad de handicap, emis în condițiile legii;
(2) În vederea aplicării art. 58 din lege, certificatul de încadrare în grad de handicap va conține obligatoriu:
a) data dobândirii handicapului;
b) gradul de handicap;
c) mențiunea că persoana este nerevizuibilă;
d) mențiunea că certificatul a fost emis pentru aplicarea art. 58 din lege.
(3) Reducerea prevăzută la alin. (1) se face numai în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat.