avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hota industriala montata pe peretele comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hota industriala montata pe peretele comun

Buna ziua,

Recent sub apartamentul meu s-a deschis, intr-un spatiu comercial, un restaurant. Acest restaurant are montata o hota industriala in tavan (podeaua mea) care produce vibratii si zgomot mult peste limitele tolerabilului (in dormitor nivelul zgomotului depaseste 35 dbA). Am citit putin si, fara a fi vreun expert, mi se pare ca pentru aceasta speta s-ar putea potrivi Articolul 599 din Codul Covil (Despre zidul comun) in care se mentioneaza ca nu putem gauri un zid comun fara acordul vecinului. Care este autoritatea care poate dispune demontarea hotei sau remedierea situatiei(Inspectia in Constructii)? Este speta si de competenta celor de la Garda de Mediu sau DSP(Ordinul nr. 119/2014 al Ministerului Sănătății)?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:45, 6 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sesiza DJSP pentru disconfortul creat si ISC pentru lucrari de ctii. fara autorizatie. Aceste institutii pot doar sa aplice amenzi contraventionale repetate, sa stabileasca masuri, fara a putea obliga remedierea de catre firma.
Zgomotul si vibratiilese pot datora montajului defectuos al hotei si/ sau achizitiei unui echipament neconform.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva restaurantului si sa cereti antifonarea spatiului ocupat de restaurant astfel incat nivelul de zgomot si cel de vibratii sa nu fie deranjant. In instanta puteti cere efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii si/ sau mediu.
Mutumesc pentru raspunsul prompt si exhaustiv, domnule Popa. Va apreciez si pentru alte interventii de pe acest forum in alte discutii peste care am dat cand ma documentam.

Daca va fi o actiune in instanta, aceasta se face impotriva proprietarului spatiului comercial sau a restaurantului (care inchiriaza spatiul)?
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2021
Doldrums, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sesizati oficial ISC si ISU care urmeaza sa verifice documentele instalatiei,eventual sa dispuna masuri legale
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Impotriva celui care a facut modificarile.
Va multumesc pentru raspunsuri!

Inca un aspect mai am de clarificat (intrucat am fost intrebat si in afara acestei discutii):
Gaurirea unui perete comun (care desparte doua proprietati private adiacente, fie el perete sau podea/tavan) se incadreaza in Articolul 599 din Codul Civil (Despre zidul comun)? Ce autoritate are atributii in acest domeniu?Inspectoratul de Stat in Contructii?
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2021
Doldrums, utilizator

Alte discuții în legătură

Vecini zgomotosi - salon de coafura la parter ancas30 ancas30 Buna ziua! As avea nevoie de parerea dumneavoastra despre ce actiuni pot intreprinde in mod legal in urmatoarea situatie. Locuim la parterul unui bloc, iar ... (vezi toată discuția)
Legea linistii publice pentru restaurante cu autorizatie de functionare in imobile comune Gumini13Bob Gumini13Bob Buna ziua. Locuiesc intr-un imobil comun cu destinatia initala de locuinta. Proprietarul vecin a cumparat partea sa de imobil de la o familie si a ... (vezi toată discuția)