avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... SRL poate fi scoala sau gradinita privata?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

SRL poate fi scoala sau gradinita privata?

SRL poate fi scoala sau gradinita privata?
Va pun aceasta intrebare deoarece am de pregatit un caiet de practica pentru stagiatura de expert contabil in care se cere infiintarea unui SRL avand obiect de activitate principal gradinita, scoala si after-school - ciclul primar, gimnazial si liceal cu profil sportiv. Precizez ca se vor incasa taxe de scolarizare pentru gradinita si after-school.
Stiu ca invăţământul privat funcţionează potrivit legii si este organizat şi funcţionează pe principiul nonprofit.

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:26, 21 Aprilie 2021
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Avand in vedere art. 5 alin.(1) si art. 60 alin.(1) din Legea 1/ 2011, nu vad cum o gradinita ar putea avea forma de SRL in conditiile in care legea impune imperativ ca orice unitate de invatamant sa fie nonprofit, pe cand un SRL prin definitie are ca scop obtinerea de profit. Au existat demult si SRL dar cadrul legal actual nu mai permite sa ai unitati de invatamant formal cu o asemenea forma juridica.


Legea 1 / 2011 - Legea Educatiei , prevede:
Art. 5
(1)În domeniul educaţiei şi al formării profesionale prin sistemul naţional de învăţământ, dispoziţiile prezentei legi prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative. În caz de conflict între acestea se aplică dispoziţiile prezentei legi.
Art. 22
(1)Sistemul naţional de învăţământ preuniversitar este constituit din ansamblul unităţilor de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate.
(3)Unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale se înfiinţează prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, în baza acreditării unui nivel de învăţământ, în condiţiile prevăzute de art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.23
(1)Sistemul naţional de învăţământ preuniversitar cuprinde următoarele niveluri:
a)educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare;
Art. 27
(1)Educaţia antepreşcolară se organizează în creşe, grădiniţe şi în centre de zi.
Art. 28
(1)Învăţământul preşcolar se organizează în grădiniţe cu program normal, prelungit şi săptămânal. Grădiniţele pot funcţiona ca unităţi cu personalitate juridică sau în cadrul altor unităţi şcolare cu personalitate juridică.
Art. 60
(1)Învăţământul particular şi confesional se organizează conform principiului nonprofit în unităţi de învăţământ preuniversitar, la toate nivelurile şi formele, conform legislaţiei în vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Forma de organizare pentru o scoala privata destinata copiilor cu dizabilitati eeadeea eeadeea Buna seara! Am si eu o intrebare: poate fi infiintata o scoala privata pentru copii cu dizabilitati care sa functioneze ca societate comerciala? Articolul 60 ... (vezi toată discuția)
Gradinita particulara organizata sub forma de srl onikandy24 onikandy24 Buna ziua, O gradinita particulara poate fi organizata sub forma de SRL, pe codul caen de invatamant prescolar? Din datele de pe Ministerul Finantelor si ... (vezi toată discuția)
Decontare gradinita - legea nr. 296/2020 Iulian_2021 Iulian_2021 Buna ziua, Copilul a implinit 6 ani in Ianuarie 2021, este inca la gradinita, as dori sa stiu daca beneficiaza de decontarea cheltuielilor cu educația ... (vezi toată discuția)