avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. detin o garsoniera cu care ma aflu in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. detin o garsoniera cu care ma aflu in proces de amenajare, ...

Buna ziua.
detin o garsoniera cu care ma aflu in proces de amenajare, gresie, usi, zugraveala si unde care este nelocuita de cateva luni. Pentu a preveni accidentele care nu pot fi observate si remediate imedat- inundatii, scurtcircuite si acumulari de gaze- toti robinetii sunt tinuti in pozitia inchis, inclusiv panoul electric- se verifica asta de fiecare data cand parasesc imobilul.
De curand administratorul blocului a recomandat schimbarea apometrelor cu unele noi, cu citire prin radio. Schimbarea se va face la mai multe apartamente, cu programare. Am fost de acord
In ziua si la ora programata a venit instalatorul autorizat . A oprit apa calda si apa rece de pe intraga coloana DESI NU A COMUNICAT ACEST LUCRU si apoi A RIDICAT ROBINETUL APEI CALDE de la cada ca sa goleasca instalatia si sa poata lucra.- se pare ca robinetul de admisie din casa era defect dar NU A COMUNICAT NICI ACEST LUCRU . Instalatorul a terminat lucrarea . Instalatorul NU a verificat lucrarea si A LASAT robinetul de la cada ridicat in pozitia deschis si a plecat la alt vecin sa ii face aceasi lucrare. NU avea cum sa o verifice cu apa oprita pe intreaga coloana.
Inainte ca acesta sa plece din imobil, acesta a fost rugat insistent sa verifice ca toti robinetii sunt lasati in pozitia inchis, pentru ca nu locuieste nimeni in imobil.
La 30 de minute de la plecarea intalatorului , am parasit imobilul fara sa observ ca instalatorul lasase robinetul de la cada ridicat la maxim si care, pentru ca apa inca mai era oprita, la acel moment nu curgea apa.
Dupa cateva zile am fost anuntati de vecini ca se aude sunet de apa care curge din imobil.
Apa calda curgea, aburii din camera au favorizat APARITIA MUCEGAIULUI pe peretii bai si holului. Contorul proaspat montat a citit un consum de 93 mc!!!

Ce masuri se pot lua improtriva instalatorului autorizat negljent.? Precizez ca pagubele nu sunt neimportante- numai apa calda consumata 93 mc. Dar nu e vorba numai de asta, e vorba de principiu.
Instalatorul ca si profesionist si unicul care a adus schimbari sau are a atins instalatia sanitara poate fi tras la raspundere pentru neglijenta in acest caz? NU sunt de specialitate si e drept ca daca as fi observat ROBINETUL RIDICAT as fi remediat pe loc, dar pentru asta l-am rugat pe instalator si acesta m-a asigurat ca lucrarea este in regula.

Va multumesc pentru rabdare si pentru rapunsuri
Cu stima
Florin
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 13:34, 7 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutia se face pe aspectul, cui apartine culpa cu robinetul ridicat, dvs sau instalatorului. Instalatorului ca a ridicat robinetul sau dvs ca ati plecat si nu ati verificat, stiti cum se spune, ultimul care pleaca verifica apa-gaz-lumina.
Plus, ca mai e o chestiune, si anume, cum faceti dovada ca instalatorul nu a inchis robinetul (dupa care dvs l-ati ridicat si l-ati uitat/lasat asa, hmmm,,,)
Esrte culpa comuna
Nu detineti raport juridic incheiat cu instalatorul
Imi place asta cu "culpa comuna", dar imi place si asta cu "Nu detineti raport juridic incheiat cu instalatorul"
Voiati sa spuneti ca nu detine un act juridic (contract ceva), desi exista si acela pana la urma, exista ca manifestare de vointa intre parti (caci doar i-a deschis usa ca sa intre in casa).
@Yno, Atentie la distinctia dintre acte si fapte juridice. In speta exista cel putin un fapt juridic care naste un raport juridic cu instalatorul.
(uite si un link, asa la repezeala, aici [ link extern ]
Fapte juridice, împrejurări care, potrivit legii, determină apariţia, modificarea sau stingerea raporturilor juridice şi odată cu aceasta naşterea, modificarea sau încetarea unor drepturi subiective sau obligaţii. etc)
In fine, nu asta este problema cu teoria. Una peste alta instalatorul poate fi tras la raspundere, daca si numai daca, i se poate dovedi vinovatia (ceea ce am contestat eu, a fost in sensul dovezilor).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cumva raportul juridic a inceput când asociația de locatari a semnat un contract cu instalatorul(bănuiesc că a semnat) și atunci poate fi tras la răspundere pentru neglijență.
Avem contract semnat de asociatie si proces verbal unde sunt trecute manoperele executate la acea adresa (schimbare apometre).

Nu stiu ce dovezi ar fi de luat in considerare. Detin imagini anterior procesului de amenajare si altele de dupa cu distugerile rezultate (mucegaiul de pe pereti), contoarele montate unde se poate vedea consumul de unde reiese clar ca s-a utizat exclusiv apa calda de la robinetul ridicat , consumul de apa rece fiind 0, astfel se poate deduce ca nu sa folosit apa in scop caznic .
I
Culpa comuna inseamna ca nu e nimic de facut, plangere, anpc, nimic ?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Aprilie 2021
florin.rusu, utilizator

Alte discuții în legătură

Datorii asociatie din cauza apometrelor baciuionut baciuionut salut! acum 2 ani asociatia de proprietari din bloc a contractat o firma care a venit si ne-a demontat apometrele din apartamente, le-a verificat si apoi le-a ... (vezi toată discuția)
Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie (peste 400 mc). Într-adevăr am o defecțiune încă neremediată, dar chiar și-așa consumul mi se pare enorm. mă puteți sfătui ce să fac? Abby_Aimee Abby_Aimee A reiesit ca am un consum lunar foarte mare la apa rece la baie, este vorba de 400 si ceva de mc, un consum imens. Am, intr-adevar, o scurgere la apa rece pe ... (vezi toată discuția)
Apometru Claudiu_1010 Claudiu_1010 Stau cu chirie intr-un apartament cu centrala pe gaz. De la centrala vine o conducta de apa calda pana la baie, unde a fost lasat un apometru in functiune. ... (vezi toată discuția)