avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Lot neconform stingatoare auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Lot neconform stingatoare auto

Buna ziua!

La reincarcarea stingatorului auto am descoperit ca face parte dintr-un lot retras si ca eram pasibil de amenda circuland asa cu el (asa m-au informat cei de la firma de stingatoare). Am aflat cu aceasta ocazie ca si cei care circula cu stingatoare auto fara manometru (care sunt conforme RAR dar nu ISCIR), sunt pasibili de amenda si oricum si cele cu manometru trebuie verificate la 12 luni chiar daca sunt valabile 5 ani. Se pare ca ISCIR a declarat unele loturi neconforme, care inainte erua conforme, fabricate de firma GEFILL SA si stantate pe metal cu inscriptia CE0029. Cei de la firma de stingatoare au spus ca au avut clienti amendati din cauza acestui lot de politia romana in trafic.
Chiar exista un cadru legal sa se dea amenda?

Am cautat pe internet si am gasit faptul ca intr-adevar sunt neconforme si nu au fost retrase de pe piata:
"De asemenea măsura de retragere de pe piata a acestor recipiente nu a fost pusă în aplicare în totalitate de către GEFIL SA." [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2021
Adrian_Ilie_Argesanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:15, 6 Mai 2021
Daca stingatorul de incendiu nu este in termenul de valabilitate mentionat pe acesta, politistul poate aplica amenda contraventionala cu respectarea Codului rutier.
Pagubitii din vina faptului ca firma respectiva nu a respectat masura dispusa de ISCIR pot deschide actiune in instanta impotriva firmei pentru a cere daune materiale si daune morale.
Preventiv, daca detineti un astfel de stingator, puteti sesiza Protectia consumatorului si ISCIR pentru a lua masuri impotriva firmei respective.
Bună ziua, dețin 2 chiar dar nu vreau să mă complic pentru produse de 70 lei, încă sunt valabile până pe 30 aprilie 2021. Nelămurirea mea era daca din octombrie 2020 de când a apărut comunicatul acela puteam primi amenda de la poliție deși nu știam faptul că acele stingătoare sunt neconforme. Mai am o întrebare, cele care se vând în comerț dar care nu au manometru sunt valabile? Domnul de la service-ul de stingătoare zicea ca nu ar fi valabile pentru că deși sunt omologate RAR dpdv ISCIR nu sunt valabile și deci poliția poate da amendă. E adevărat sau nu? Mai zicea că unele pierd presiune in timp și dacă acul manometrului este pe roșu degeaba respecta toate normele și e in termen că tot se poate sa fiu amendat pentru că trebuia reumplut. E legea chiar așa de drastică?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteati primi amenda contraventionala de la politie pentru stingatoare neconforme. Politia nu are obligatia sa informeze daca un lot de stingatoare este neconform. Obligatia de a fi informat revine fiecarui cetatean.
Manometrul este esential pentru a verifica presiunea din stingator. Nefiind omologate de ISCIR, respectivele stingatoare nu pot fi utilizate pe masini. Omologarea RAR nu inlocuieste pe cea ISCIR. Sunt necesare ambele omologari.
Existenta indicatiei de presiune la manometru pe rosu poate fi motiv de amenda contraventionala, stingatorul de incendiu neputand fi utilizat in caz de necesitate.
"Manometrul este esential pentru a verifica presiunea din stingator."
Buna ziua! Nu vreau sa fiu contrar dar totusi am fost intr-un hipermarket si se vindeau stingatoare auto fara manometru, sunt nelamurit. Ori s-a dat acum de curand legea si nu au apucat sa le retraga pe cele neconforme ori domnul de la stingatoare m-a dezinformat.
Ultimele tipuri de stingatoare puse in vanzare cu avizul pompierilor si ISCIR sunt cele cu manometru. Market-urile au interes sa-si epuizeze stocurile. Cititi pe stingator termenul de valabilitate al incarcaturii si cereti copie dupa documentul emis la incarcarea acestuia.

Alte discuții în legătură

Amenda trusa medicala si stingator cu termen de valabilitate expirat dorely dorely Buna ziua ,am o problema cu un proces verbal si vreau cu stima sa va intreb daca ma puteti ajuta cumva.Este o amenda pentru ca am avut trusa medicala si ... (vezi toată discuția)
Care sant dotarile obligatorii ale autoturismului ? armo armo in ultimul timp s-au indesit controalele la stingatoare , truse medicale , triunghiuri , veste reflectorizante . va rog comunicati-ne legea , articolul etc ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal - oportunitatea depunerii, lipsa dovezi Player01 Player01 Buna ziua, azi am luat o amenda destul de mare pentru ca am avut trusa si extintorul cu termenul de valabilitate expirat. Desigur, problema este ca m-am cam ... (vezi toată discuția)